NGEA Submission Results

Imamo neke uzbudljive vijesti za podijeliti sa svima vama. Dvojica naših studenata Josip Vincek (diplomski smjer Rudarstvo) i Ivan Vujević (diplomski smjer Geologija mineralnih ležišta, trenutno EMerald), kao dio međunarodnog tima „Flinstone“,  izborili su finale svjetskog natjecanja mladih Geo znanstvenika NGEA (Next Generation Explorers Award), u organizaciji Prospectors and Developers Association of Canada (PDAC).  Tim „Flinstone“ obradio je   set podataka vezan za mineralizaciju u okolici grada Flin Flon, Saskatchewan, Kanada, te ih prezentirao pod nazivom : Complex data analysis for targeting VMS mineralization in the Flin Flon domain. (https://www.pdac.ca/members/students/faa/about-the-award)

NGEA™ Challenge natjecanje otvoreno je za studente koji trenutno pohađaju diplomski ili poslijediplomski te doktorski geoznanstveni studij ili provode istraživanje (na razini magisterija ili doktorata) u trenutku prijave za natjecanje.  Cilj natjecanja je obraditi i prezentirati set geoloških-geofizičkih-geokemijskih  podataka o perspektivnom ležištu u svijetu, ustupljenih od strane kompanija Rio Tinto, BHP, Anglo American, geoloških zavoda sa gotovo svih kontinenata te ostalih sponzora.  Naglasak natjecanja je na raznolikosti i inovativnosti, stoga se timovi potiču da uključuju članove iz različitih područja studija kao što su geologija, geološko inženjerstvo, rudarstvo, geofizika, geokemija,ili slično. Ovogodišnje finale natjecanja održava se u Torontu u (od 4.3.-8.3.).

Imena članova tima sa pripadajućim institucijama boravka:

20230109 1

Khouloud Jlail, PhD student (University of Miskolc, Hungary)

Mohamed Abdelnaby Oraby, MSc student (University of Miskolc, Hungary)

Josip Vincek, MSc student ( University of Zagreb, Croatia)

Rudolf Klaitr, MSc student (University of Miskolc, Hungary)

Irma Bečelytė, MSc student (Lund University, Sweden)

Ivan Vujević,  MSc student ( University of Liege, Belgium, UNIZG)

Dávid Csomai, MSc student (Lund University, Sweden)

Ervin Csaba Veress, PhD student (Luleå University, Sweden)

Tim također ima 6 mentora i savjetodavaca:

Ágnes Gál (Babeș-Bolyai University, Cluj, Romania)

János Földessy (University of Miskolc, Hungary)

Ferenc Mádai (University of Miskolc, Hungary)

Endre Nádasi (University of Miskolc, Hungary)

István Márton (Stockwork Geoconsulting, Babeș-Bolyai University, Cluj, Romania)

János Kiss (Supervisory Authority of Regulatory Affairs | Geological Directorate | Dept. of Mineral Raw Material Exploration and Geophysics |  Geophysical Division)

Ovo je zapravo druga godina da naši kolege sudjeluju na ovom natjecanju. Prošle godine su radili na "Tellus" podacima s ciljem pronalaska orogenetskih ležišta zlata na području Irske i Sjeverne Irske, a ove godine su odabrali "Flin - Flon" set podataka koji se fokusira na područje Saskatchewana u Kanadi. Obje godine su Ivan i Josip bili zaduženi za područje geologije, 2D i 3D modeliranje, te rudarstvo.

Ovim putem želimo se zahvaliti profesoru Urošu Barudžiji što nas je preporučio za ovo natjecanje te  profesorima Ivici Pavičiću i Stanku Ružičiću  na neizmjernoj pomoći i savjetima kada nam je to najviše trebalo.