Adresa:

Sveučilište u Zagrebu
Rudarsko-geološko-naftni fakultet
Knjižnica
Pierottijeva 6
10 000 Zagreb

Telefon: +385 1 5535 710
+385 1 5535 717
Faks: +385 1 4836 051
E-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Knjiznica

Tijekom akademske godine 2015./2016. nastavilo se s radom na uspostavljanju institucijskog repozitorija u sklopu sustava Digitalnih akademskih arhiva i repozitorija (Dabar) koji ustanovama iz sustava znanos  i visokog obrazovanja omogućava da plodove svog rada u digitalnom obliku okupljaju na jednom mjestu, dugoročno ih čuvaju i koriste se njima, a da pritom ne moraju razmišljati  o tehnološkim pitanjima vezanim uz uspostavu i održavanje repozitorija jer se o tome, za sve nas, brinu djelatnici SRCA (Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu). U prosincu 2015. započeli smo s unosom digitalnih oblika diplomskih radova obranjenih na našem Fakultetu, i do danas ih je u Repozitorij Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta  (https://repozitorij.rgn.unizg.hr/) postavljeno više od 400, a svakim se danom taj broj poveća. U otvorenom pristupu, što znači da su javno dostupni svima, postavljeni su cjelovi  tekstovi (u PDF-u) diplomskih radova obranjenih od 1. travnja 2015. nadalje. Cjelovi  tekstovi diplomskih radova koji su obranjeni prije tog datuma, zbog poštovanja autorskih prava, dostupni su samo djelatnicima i studentima RGN fakulteta, koji ih mogu čitati  ili preuzeti  s interneta (download) nakon što se prijave u Repozitorij sa svojim elektroničkim identitetom u sustavu AAI@EduHr. Radovi se mogu pregledavati (browse) i/ili pretraživati  (search) prema autoru, naslovu, ključnim riječima, ali i prema godini obrane, voditelju/mentoru, organizacijskoj jedinici (zavodu) ili članovima povjerenstava, čime je dodatno povećana funkcionalnost pretraživanja. Osim što se povećava vidljivost i olakšava dostupnost znanstvenih sadržaja i znanstvene produkcije akademske zajednice, skrećemo pozornost na to da je  time ispunjena i zakonska obveza, propisana Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (NN 94/2013, čl. 40, st. 11 i 12), kojom se nalaže da su „završne radove studija sveučilišta i fakulteti dužni trajno objavi  na javnoj internetskoj bazi sveučilišne knjižnice u sastavu sveučilišta te kopirati u javnu internetsku bazu završnih radova Nacionalne i sveučilišne knjižnice”. Naziv „završni rad” u kontekstu primjene ovog Zakona predstavlja generički izraz kojim se obuhvaćaju završni radovi, diplomski radovi i završni specijalistički radovi. Dakle, postavljanjem elektroničkog oblika diplomskog rada u institucijski repozitorij našeg Fakulteta, taj će diplomski rad bi  istovremeno postavljen i u ZIR  (https://zir.nsk.hr/), tj. u Nacionalni repozitorij  završnih i diplomskih

knjiznica 1

radova Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u kojem se pohranjuju svi završni radovi svih visokih učilišta u Republici Hrvatskoj. Kao još jedno od funkcionalnih poboljšanja navodimo da smo u postojeći mrežni Katalog Knjižnice Rudarsko-geološko-naftog fakulteta, uz bibliografski zapisi diplomskog rada dodali i trajnu poveznicu na njegov elektronički oblik te je sada moguće, „u dva klika mišem”, prilikom pretraživanja kataloga pristupiti i  cjelovitom tekstu pohranjenom u Repozitoriju. Naš je sljedeći je, nakon što uskladimo pravne formalnosti zbog autorskih prava,  postavljanje digitalnih verzija doktorskih radova u otvoreni pristup u Repozitoriju Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.


 Katalog knjiznice u ZG

Knjižnica RGNF-a jedna je od 33 članice Integriranog knjižničnog sustava Aleph koji je od 2010. godine u primjeni u Nacionalnoj  i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i visokoškolskim i znanstvenim knjižnicama Republike Hrvatske. Katalozi knjižnica iz sustava omogućuju pristup knjižničnim katalozima pojedinih knjižnica i uvid u status raspoloživosti knjižnične građe.
 

Popis tiskanih časopisa koje prima Knjižnica

PERO – Pretraživač elektroničkih izvora online

Pretraživač elektroničkih časopisa i elektroničkih verzija tiskanih časopisa s cjelovitim tekstom koji su dostupni hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici.
 

BRZE POVEZNICE

katalog nsk  rgn zbornik bulletin
 
hrcak  crosbi
 
 scopus
 jcr

 wos
 cc
ebsco  one petro
 

 springer link
 logo science direct