Obavijest o Danima otvorenih vrata u NSK

Neobjavljeno

Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu – SOS za stare novine
U povodu Dana europske baštine, koji se u europskim zemljama obilježavaju svake godine u mjesecu rujnu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu prošle je godine prvi put organizirala manifestaciju Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Cilj manifestacije je potpunije upoznati javnost s aktivnostima i ustrojem Knjižnice te njezinom ulogom u kulturnom i znanstvenom životu Hrvatske, osobito onom koja se odnosi na očuvanje neizmjerno vrijedne baštine koju NSK ima pohranjenu u svom fondu. Svake su godine Dani otvorenih vrata NSK posvećeni drugoj temi. Prošle su godine to bile stare knjige, a ove godine to su stare novine.

Čuvanje i zaštita hrvatske knjižne građe jedna je od osnovnih zadaća Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. To se posebno odnosi na starije hrvatske novine koje čine važan i nenadomjestiv dio nacionalne kulturne baštine, a zbog slabe kvalitete papira i načina tiska iznimno su podložne propadanju. Iz toga razloga ovogodišnji Dani otvorenih vrata NSK nose naziv SOS za stare novine jer se želi skrenuti pozornost na očuvanje i zaštitu ovoga dijela iznimno vrijedne građe koja je ujedno i nacionalno kulturno dobro.

Djelatnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu će posjetiteljima Dana otvorenih vrata NSK na razne interaktivne načine predstaviti sve metode koje se u Knjižnici koriste za zaštitu i očuvanje starih novina. Najvažniji dio programa tako su informativno-edukativni seminar Kako postati suradnik na Portalu starih hrvatskih novina i časopisa, pokazne radionice s temom Klinika za stare novine te radionice Mikrofilmiranje novina i Digitalizacija novina. Tu svakako valja još dodati organizirani obilazak Knjižnice za zainteresirane posjetitelje te upoznavanje s organizacijom Knjižnice kao i načinom njezina rada.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da u sklopu Dana otvorenih vrata NSK posjete Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, upoznaju se s njenom djelatnošću te pruže podršku u očuvanju i zaštiti starih novina.

Više informacija o ovogodišnjim Danima otvorenih vrata NSK možete pronaći ovdje (link na program).