Poziv studentima na volontiranje na međunarodnim volonterskim kampovima

Neobjavljeno

Međunarodni volonterski kampovi oblik su međunarodne razmjene volontera/ki koja pruža mogućnost sudjelovanja na nekom od gotovo 3000 različitih međunarodnih volonterskih projekata diljem svijeta.

Volonterski kampovi potiču interkulturalizam i mobilnost mladih te im pružaju mogućnost da na jedinstven načim upoznaju svijet – kroz stjecanje novih iskustava u radu na zaštiti okoliša, radu s djecom ili pripadnicima socijalno ugroženih skupina te kroz kulturno i umjetničko djelovanje. Sezona međunarodnih volonterskih kampova traje od ožujka do rujna. Volonterima su pokriveni troškovi hrane, smještaj kao i zdravstveno osiguranje tijekom kampa...

Ako ste mlada osoba s navršenih najmanje 18 godina i zainteresirani ste za inovativne oblike putovanja i istraživanje, kako svijeta oko sebe tako i vlastitih stavova, vještina i mogućnosti, pozivamo vas da posjetite Info dane o međunarodnim volonterskim kampovima koji se održavaju svakog utorka i četvrtka u ožujku i travnju od 17:00 do 19:00 sati u Volonterskom centru Zagreb (Ilica 29). Info dani su prilika da od volontera koji su prošli ovo iskustvo iz prve ruke saznate o tome što su doživjeli te kako osigurati da iskustvo volonterskog kampa bude nezaboravno. Tijekom Info dana moći ćete pretraživati bazu podataka kampova te se prijaviti na one na kojima se odlučite sudjelovati.

Isto tako, možete se informirati na našoj internetskoj stranici www.vcz.hr te nas kontaktirati putem telefona 01/ 3013 058, besplatnog volonterskog telefona 0800 400 005 (radnim danom od 11:00 do 15:00) ili e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bi ste dobili mogućnost da se upoznate s idejom i vrijednostima volonterskih kampova te načinom prijave.

Ove godine obilježava se i 90. obljetnica djelovanja globalne mreže organizacija koje se bave međunarodnom razmjenom volontera putem volonterskih kampova – mreže Service Civile International. SCI je započeo djelovati nakon 1. svjetskog rata, 1920. godine, kako bi se nastavio rad započet na prvom međunarodnom volonterskom kampu u Esnesu, blizu Verduna, na kojem su sudionici iz Francuske i Njemačke 1916. zajednički radili na obnovi jednog sela razrušenog tijekom rata, a time i na obnavljanju veza pokidanih ratnim događanjima u kojima su se pripadnici ovih naroda našli na suprotnim stranama. Volonterski centar Zagreb ovoj se tradiciji pridružio 1996. kada je organiziran prvi međunarodni volonterski kamp u Pakracu, prilikom kojega su međunarodni volonteri radili na obnovi ratom razrušenog grada