UPUTA ZA ODRŽAVANJE NASTAVE U AKADEMSKOJ 2020./2021.

Uprava fakulteta razmotrila je način organizacije nastave uz pridržavanje svih trenutačno važećih mjera i preporuka kako bi se svi što bolje pripremili te našim studentima pružili maksimum uz minimiziranje rizika za sve nas. Temeljem navedenoga donosimo sljedeće Upute. Navedene upute vrijede do promjene situacije tj. donošenja dodatnih mjera nadležnih tijela. U takvom slučaju biti će izrađene i dostavljene vam nove upute.

Po potrebi će se ove upute mijenjati i proširivati.

Okvirni plan i smjernice su sljedeće:

  • da se nastava odvija uživo za sve elemente nastave koji se kvalitetnije obavljaju uživo (laboratorijske vježbe, auditorne vježbe, projektantske i vježbe na računalima) a predavanja dominantno na daljinu
  • smanjenje broja studenata koji istovremeno boravi na fakultetu
  • studenti prve godine preddiplomskog studija bi svu nastavu slušali uživo
  • predlaže se pomicanje praktičnih dijelova nastave (koji zahtijevaju rad na lokaciji fakulteta) u početni dio semestra, primjerice laboratorijske i praktične vježbe
  • spremnost za prelazak održavanja nastave na daljinu ako za time bude potrebe
  • obavezno nošenje maski tijekom boravka na fakultetu te pridržavanje ostalih epidemioloških preventivnih mjera

Dakle, planirano je da se nastava održava u hibridnom obliku tj. u kombinaciji uživo u prostorima Fakulteta i na daljinu. Studenti prve godine preddiplomskog studija bi svu nastavu slušali uživo. Druga i treća godina preddiplomskog studija bi naizmjence svakih tjedan dana imala nastavu uživo a zatim tjedan dana na daljinu (druga godina bi počela sa nastavom uživo a treća sa nastavom na daljinu). Rezervna opcija bi bila ritam od tjedan dana ili dva dana uživo, tri dana on-line. Ovisno o preostalim raspoloživim terminima predavaonica vjerojatan je isti princip za diplomske studije.

Za nastavu koja ima satnicu primjerice dva sata tjedno predlaže se održavanje nastave u blok satu trajanja 90 minuta, bez pauze. Nakon toga ostaje pola sata za pauzu tj. prozračivanje i dezinfekciju ako dolazi do promjene grupa. Studenti se vraćaju na ista mjesta kao prije pauze. Studenti koji dolaze na nastavu uživo ostali bi u istoj predavaonici nekoliko sati (nekoliko blok sati) kako bi se smanjila potreba za dezinfekcijom između grupa a nastavnici bi se izmjenjivali.

Trenutno smo u fazi slaganja mogućeg rasporeda sati s obzirom da hibridni način održavanja nastave zahtijeva novi koncept rasporeda sati.

Ako ne bude moguće složiti raspored prema trenutačnim odrednicama, moguće je da će se nastava morati održavati od 8 do 20 sati te postoji mogućnost da će se dio nastave uživo morati održavati subotom.

Studenti su već sada obvezni nositi maske u prostorima Fakulteta, a biti će obvezni nositi ih na nastavi uživo, kao i nastavnici.