Projekt URBAN-E

Neobjavljeno

Projekt koji će ZAGREB staviti na e-kartu Europe.

 

Projekt URBAN-E međunarodni je projekt o elektromobilnosti u urbanim čvorištima kohezijskih zemalja. Projekt je vrijednosti 4.477.306 € dok je vrijednost investicija za Grad Zagreb 1.390.216 €. Projekt koji se provodi u konzorciju s partnerima za cilj ima uspostavljanje neophodnih okvira potrebnih za provođenje mjera  pozitivne stimulacije za korisnike svih vrsta električnih vozila.

Pozitivne mjere biti će prikazane kroz ulaganja u infrastrukturu i usluge kao što su povećanje broja punionica za električne automobile, povećanje broja automobila za E - car sharing usluge, uvođenje E-taxi usluge, poboljšanje usluge javnog prijevoza s naglaskom na tramvajski prijevoz, te poticanje korištenja usluga koje predstavljaju alternativu klasičnom automobilskom prijevozu kao što su e-bike, e-moped.

Električni automobil

Električni automobil je normalan osobni automobil s pogonom na električne baterije, bez pogona na benzin ili dizel. Baterije se mogu puniti putem vanjskog izvora – utikač kod kuće, kućni punjač ili iz javnih stanica za punjenje (npr. u trgovačkim centrima i sl.). Kada se baterija napuni, električni automobili mogu doseći do 200-350 km, ovisno o kapacitetu baterije automobila i proizvođača, načinu vožnje, korištenju i vremenskim uvjetima.

20181003 1Punjenje električnog automobila

E-car-sharing

E-car-sharing predstavlja uslugu koja obuhvaća kratkotrajni najam električnih auta. Ljudi mogu unajmiti e-automobil na određenim parkiralištima, gdje ih i vraćaju. Također je moguće koristiti aplikacije za mobitele prilikom pretraživanja dostupnosti automobila za najam. U tom slučaju ako vozač želi „vratiti“ automobil, jednostavno ga parkira bilo gdje u gradu. Cijena usluge naplaćuje se po prijeđenom km ili satu, mjesečnom preplatom ili nekim drugim oblicima plaćanja.

20181003 2Prva e-car sharing usluga  u Zagrebu: Spin city

Električne punionice

Električne punionice moderne su benzinske crpke za ekološki prihvatljiv način prijevoza vašim automobilom. Dok automobl preko noći možete puniti i do 8 sati naprednom tehnologijom brzih i superbrzih električnih punjača, koje možete naći na sve više atraktivnih punktova, vašeg limenog ljubimca može napuniti i za 10-ak minuta

20181003 3Brze i superbrze punionice

E-taxi

E-taxi usluga jednaka je uobičajenoj taxi usluzi, ali koristi isključivo električne automobile, što znači, da se pružanje te usluge ostvaruje bez emisija i ekološki je prihvatljivija od uobičajenih taxi usluga s uobičajenim automobilima. Cijena jednog kilometra s e-taksijem jednaka je cijeni kod uobičajene taxi usluge.

20181003 4Elektro taxi testiran u Njemačkoj 2015. godine

Prva faza projekta sadrži kvantitativnu analizu koja u cilju ima procjenu očekivanja potrošaća ponuđenih usluge. Kako bi se projektom postigao željeni učinak potreban je angažman što većeg broja stanovnika Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Anketiranje provodi Prometis d.o.o. tvrtka kao suradnik na projektu URBAN-E. Ako i Vi želite pridonjeti razvoju svoga grada Zagreba molimo odvojite Vaše dragocjeno vrijeme (15min) i ispunite anketu u linku.

20181003 5Elen punionice na Vukovarskoj ulici u Zagrebu

 

20181003 6Ilustracija projekta

 

20181003 7Logo projekta

 

 

Link za pristup anketi:

https://goo.gl/forms/L8LMAOEGUgHM1f7m2

Qr code za pristup anketi:

20181003 8