ASEC 2019: Najveći studentski energetski kongres Europe s potpisom studenata RGN fakulteta

 MG 7513

Već šestu godinu zaredom, zagrebačka studentska SPE sekcija međunarodne udruge naftnih inženjera (Society of Petroleum Engineers)  organizirala je godišnji studentski energetski kongres na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. ASEC 2019 trajao je od 4. do 7. ožujka i okupio mnoštvo hrvatskih i inozemnih studenata i stručnjaka.

„Problem studenata u Hrvatskoj je taj što teorijsko znanje dobiveno na fakultetu često nije dovoljno, već postoji određeni jaz između teorije i stvarnih uvjeta i problema u industriji nafte i plina. Učenje i usavršavanje su cjeloživotni procesi, ali smatramo da je te informacije bolje uvesti u što ranijoj fazi, prije nego što uđu na tržište rada“, izjavili su organizatori.

Predsjednik hrvatskog SPE ogranka, docent dr. sc. Vladislav Brkić, istaknuo je predanost, kontinuitet i inovativnost studentskog ogranka. O značaju događaja govore i institucije koje su ga podržale: kongres je bio pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore, a nazočili su i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, grada Zagreba te rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. Damir Boras i dekan RGNF-a prof. Zoran Nakić. Odazvale su se i brojne poznate kompanije i udruge, kao što su INA, AZU, JANAF, Plinacro, GPZ, PSP, HUNIG te Energetski institut Hrvoje Požar.

Sudjelovali su i predstavnici SPE-a, Darcy Spady, predsjednik SPE-a 2018. godine, te Jean-Marc Dumas, regionalni direktor za središnju, južnu i istočnu Europu. Podsjetili su na ugled koji uživa hrvatska sekcija, što se vidjelo i brojnim priznanjima: između ostaloga, SPE nagradom za izvrsnost 2018. godine koja je dodijeljena na godišnjoj konferenciji u Dallasu.

Prvi dio kongresa trajao je tri dana i sastojao se većinom od predavanja i radionica, među kojima se posebno istaknula Artificial Lift Workshop koju je održao istaknuti stručnjak, prof. Rajan Chokshi iz SAD-a. Naglasak većine predavanja bio je na primjeni tehnoloških unaprjeđenja u industriji, premda se potegnulo i pitanje obnovljive energije. Boje „zelenih“ branili su Maja Pokrovac i Dragutin Domitrović, koji je polučio velik interes svojim predavanjem o geotermalnoj energiji i sustavu Velika Ciglena-1. Glavni događaji kongresa ipak su bile dvije panel diskusije koje su okupile brojna poznata lica (Jean-Marc Dumas, Darcy Spady, Jerko Jelić-Balta, Želimir Šikonja, Daria Karasalihović-Sedlar, Davor Štern, Igor Dekanić, Maja Pokrovac, Marin Bačelić), a bavile su se utjecajem promjenjivih cijena nafte na strategiju naftnih kompanija te prirodnim plinom kao pogonskim gorivom. Treći dan obilježilo je predavanje profesora Domagoja Vulina o ESCOM projektu – evaluacijskom sustavu za ublažavanje emisije CO2, razvijenom u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike – te uvijek dobro posjećen Petrotournament. Nagradu za najbolja studentska izlaganja ponijeli su Juan Fabricio Castellanos Chamorro za predavanje i Fahimeh Hadavimoghaddam za poster. Četvrti dan kongresa bio je terenski, s organiziranim posjetom brodogradilištu Uljanik i jack-up bušaćoj platformi Labin.

ASEC 2019 rekorder je po broju inozemnih sudionika. Pristizali su iz Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Mađarske, Albanije, Irana, Turkmenistana, Etiopije, Nigerije, Azerbajdžana, Indije, Indonezije, Vijetnama, Meksika, Francuske, Kanade i Ekvadora. Neke od tih zemalja već su tradicionalno sudionici, poput Mađarske, iz koje svake godine dolazi sve veća delegacija. Rezultat je to dobre suradnje hrvatskih studenata s drugim SPE sekcijama.

A dobru tradiciju planiraju i nastaviti. ASEC 2020 već je u pripremi i težit će se boljem, većem i jačem.

 


  MG 7477


  MG 7485