Javno predstavljanje istraživačkog projekta HRZZ-a – „Vulkano-sedimentne sukcesije sjeverozapadne Hrvatske i njihova uloga u razumijevanju geodinamike Paleotetisa tijekom srednjeg trijasa“

20200114 2

Javno predstavljanje ciljeva, metodologije, suradnika, očekivanih rezultata HRZZ projekta “Vulkano-sedimentne sukcesije sjeverozapadne Hrvatske i njihova uloga u razumijevanju geodinamike Paleotetisa tijekom srednjeg trijasa – GOST. Predstavljanje će se održati u konferencijskoj dvorani Hrvatskog Geološkog Instituta, Sachsova 2, 23.1.2020. u 10:00 sati.

Trajanje predavanja / radionice / seminara:

48 mjeseci

   

Odgovorna osoba/ osobe na RGNF-u

Dr.sc. Duje Smirčić

 

Suradnička institucija/ institucije

Hrvatski geološki institut, Texas Tech University, Znanstvenoraziskovalni center „Ivan Rakovec“ Institute of Paleontology, Geološki Zavod Slovenije

   

Odgovorna osoba/ osobe na suradničkoj instituciji

Dr.sc. Damir Slovenec

 

Materijali

https://www.researchgate.net/project/Revealing-the-Middle-Triassic-Paleotethyan-Geodynamics-Recorded-in-the-Volcano-Sedimentary-Successions-of-NW-Croatia-GOST-Croatian-Science-Foundation-HRZZ

 


 

Višestruke nagrade na sajmovima inovacija bivšoj studentici RGNF-a Galli Uroić mag. ing. min. i njenom mentoru doc. dr. sc. Želimiru Veinoviću

 uroić

izložba o povijesnoj zvjezdarnici "Manora" koja je bila u Malom Lošinju

20191211 1

SWOT analiza sektora mineralnih sirovina Hrvatske – radionica

 20190827 2    20190827 3

                                                                                                                           

 

Petak, 18. listopada 2019., 8:30-15:00
Inter-University Centre, Dubrovnik, Ul. don Frana Bulića 4, Dubrovnik

U sklopu projekta rESEErve - Mineral potential of the ESEE region u svim partnerskim zemljama jugoistočne Europe organiziraju se nacionalne tematske radionice vezane uz potencijal zemlje s obzirom na mineralne sirovine. U svakoj zemlji naglasak je na onu sirovinu koja ima najveći potencijal. U Hrvatskoj su to sirovine za industriju cementa i vapna.

Dnevni red radionice 

O projektu rESEErve

Prijava


                             20190827 1

 

 

                     


350. godina povijesti Sveučilišta u Zagrebu

 350 logo

Sveučilište u Zagrebu, utemeljeno u drugoj polovici 17. stoljeća, najstarije je sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj i među najstarijim sveučilištima u Europi.

Projektni sastanak ESEE Education Initiative WP3 – RawD Trip

RawDTripLogo

17. i 18.6. u Krakovu je održan sastanak radne skupine ESEE edukacijskog projekta.

Raw D TRIP RACE

RawDTripLogo

Cilj RawD Trip ljetne škole je spojiti mlade ljude I stručnjake iz polja rudarstva. Ljetna škola omogućuje studentima jedinstvenu priliku upoznavanja s različitim elementima vrijednosti Raw Material niza (od rudarenja preko obrade I proizvoda do reciklaže).

Stručni skup studenata 2019. „Mi imamo rješenja – Vizije novih generacija za održivi zeleni razvoj“ – 1. nagrada za najbolji studentski energetski projekt – Dorotea Nađ, studentica 3.god naftnog rudarstva

ZET 2019 cijeli plakat

INA poziva studente da odaju priznanja najboljim srednjoškolskim profesorima kroz natječaj NajProfesor/ica

vizual najprofesor ica 2019

INA, d.d. dana 15. svibnja 2019. pokrenula osmi po redu natječaj NajProfesor/ica u sklopu kojeg studenti imaju priliku nominirati profesora ili profesoricu iz srednje škole koji su im usadili ljubav prema prirodnim znanostima.
Nominacije će biti otvorene do 15. lipnja 2019.

Inin pripravnički program Growww

20190320 1

Drage studentice i studenti,

Već 10. godinu za redom održavamo Inin pripravnički program Growww za diplomante koji završavaju diplomski studij i razmišljaju o zapošljavanju u vodećoj tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi, a nemaju radnog iskustva ili imaju do najviše godine dana radnog iskustva.

ASEC 2019: Najveći studentski energetski kongres Europe s potpisom studenata RGN fakulteta

 MG 7513

Već šestu godinu zaredom, zagrebačka studentska SPE sekcija međunarodne udruge naftnih inženjera (Society of Petroleum Engineers)  organizirala je godišnji studentski energetski kongres na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. ASEC 2019 trajao je od 4. do 7. ožujka i okupio mnoštvo hrvatskih i inozemnih studenata i stručnjaka.

„Problem studenata u Hrvatskoj je taj što teorijsko znanje dobiveno na fakultetu često nije dovoljno, već postoji određeni jaz između teorije i stvarnih uvjeta i problema u industriji nafte i plina. Učenje i usavršavanje su cjeloživotni procesi, ali smatramo da je te informacije bolje uvesti u što ranijoj fazi, prije nego što uđu na tržište rada“, izjavili su organizatori.

Predsjednik hrvatskog SPE ogranka, docent dr. sc. Vladislav Brkić, istaknuo je predanost, kontinuitet i inovativnost studentskog ogranka. O značaju događaja govore i institucije koje su ga podržale: kongres je bio pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore, a nazočili su i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, grada Zagreba te rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. Damir Boras i dekan RGNF-a prof. Zoran Nakić. Odazvale su se i brojne poznate kompanije i udruge, kao što su INA, AZU, JANAF, Plinacro, GPZ, PSP, HUNIG te Energetski institut Hrvoje Požar.

Sudjelovali su i predstavnici SPE-a, Darcy Spady, predsjednik SPE-a 2018. godine, te Jean-Marc Dumas, regionalni direktor za središnju, južnu i istočnu Europu. Podsjetili su na ugled koji uživa hrvatska sekcija, što se vidjelo i brojnim priznanjima: između ostaloga, SPE nagradom za izvrsnost 2018. godine koja je dodijeljena na godišnjoj konferenciji u Dallasu.

Prvi dio kongresa trajao je tri dana i sastojao se većinom od predavanja i radionica, među kojima se posebno istaknula Artificial Lift Workshop koju je održao istaknuti stručnjak, prof. Rajan Chokshi iz SAD-a. Naglasak većine predavanja bio je na primjeni tehnoloških unaprjeđenja u industriji, premda se potegnulo i pitanje obnovljive energije. Boje „zelenih“ branili su Maja Pokrovac i Dragutin Domitrović, koji je polučio velik interes svojim predavanjem o geotermalnoj energiji i sustavu Velika Ciglena-1. Glavni događaji kongresa ipak su bile dvije panel diskusije koje su okupile brojna poznata lica (Jean-Marc Dumas, Darcy Spady, Jerko Jelić-Balta, Želimir Šikonja, Daria Karasalihović-Sedlar, Davor Štern, Igor Dekanić, Maja Pokrovac, Marin Bačelić), a bavile su se utjecajem promjenjivih cijena nafte na strategiju naftnih kompanija te prirodnim plinom kao pogonskim gorivom. Treći dan obilježilo je predavanje profesora Domagoja Vulina o ESCOM projektu – evaluacijskom sustavu za ublažavanje emisije CO2, razvijenom u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike – te uvijek dobro posjećen Petrotournament. Nagradu za najbolja studentska izlaganja ponijeli su Juan Fabricio Castellanos Chamorro za predavanje i Fahimeh Hadavimoghaddam za poster. Četvrti dan kongresa bio je terenski, s organiziranim posjetom brodogradilištu Uljanik i jack-up bušaćoj platformi Labin.

ASEC 2019 rekorder je po broju inozemnih sudionika. Pristizali su iz Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Mađarske, Albanije, Irana, Turkmenistana, Etiopije, Nigerije, Azerbajdžana, Indije, Indonezije, Vijetnama, Meksika, Francuske, Kanade i Ekvadora. Neke od tih zemalja već su tradicionalno sudionici, poput Mađarske, iz koje svake godine dolazi sve veća delegacija. Rezultat je to dobre suradnje hrvatskih studenata s drugim SPE sekcijama.

A dobru tradiciju planiraju i nastaviti. ASEC 2020 već je u pripremi i težit će se boljem, većem i jačem.

 


  MG 7477


  MG 7485


EduPolicy Lab – radionica za studente

 20190304 1

Predstavljanje udžbenika autora Maje Vrkljan, Sibile Borojević Šoštarić i Nenada Tomašića: “Optička mineralogija, određivanje minerala polarizacijskim mikroskopom”

Obavijest PREDSTAVLJANJE UDŽBENIKA

Veliki uspjeh studenata diplomskog studija naftnog inženjerstva na natjecanju Freshhh

20190212 1

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske izdalo dopusnicu za doktorski studij Primijenjene geoznanosti, rudarsko i naftno inženjerstvo

20190111 1

Po završenom postupku reakreditacije sveučilišnog poslijediplomskog studija Primijenjene geoznanosti, rudarsko i naftno inženjerstvo Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Agencija za znanost i visoko obrazovanje donijela je preporuku za daljnje izvođenje studija s najvišom ocjenom kvalitete.

Održan drugi projektni sastanak na KIC projektu MINERS

 20190108 1

Dana 19. i 20. prosinca 2018. na RGN fakultetu se održao drugi sastanak projekta MINERS - Mine Emergency Response and Rescue School. Svrha projekta je uspostaviti studentsku školu spašavanja u rudarstvu koja bi bila unificirana tj. jednako bi se održavala na više fakulteta unutar EU.
U sklopu projekta biti će izrađen sadržaj predmeta te napravljen priručnik koji će se testirati tijekom izvođenja 2019. godine uz sudjelovanje 30 studenata sa triju sveučilišta.
Partneri su Montanunivesitat Leoben, TU Bergakademie Freiberg, Trinity College Dublin i UNIZG RGN fakultet.
Projekt traje dvije godine (2018. – 2019.) a za studente osam mjeseci (03/2019 – 10/2019).
Projekt osigurava studentima stipendije te daje mogućnost izrade diplomskog rada iz ove tematike.

Trajanje:

19.12. i 20.12.2018.

   

Odgovorne osobe na RGNF-u

Izv.prof.dr.sc. Dalibor Kuhinek

   

Održan drugi sastanak projektnog konzorcija projekta rESEErve - Mineral potential of the ESEE region

DSC 0041

Dana 12. i 13. prosinca na RGN fakultetu se održao drugi sastanak projektnog konzorcija projekta rESEErve - Mineral potential of the ESEE region.

EDUpolicy LAB studentska izložba

DSC 0057

U predvorju fakulteta postavljena je EDUpolicy LAB studentska izložba. 

Potpisivanje ugovora za projekt „InterRGN - Internacionalizacija Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta“

IMG 5342

Trimble objavio članak o Opservatoriju za praćenje klizišta Kostanjek RGNF-a

20181010 1

RGNF na Noći istraživača

N A T J E Č A J za upis studenata na doktorski studij Primijenjene geoznanosti, rudarsko i naftno inženjerstvo za stjecanje akademskog stupnja doktora znanosti u akad. god. 2018./2019.

20180831 7

Mljet Lakes – the unique geochemical system in the Mediterranean

20180827 1 

Seminar RGNF-a 13. srpnja 2018.

Rudarsko-geološko-naftni fakultet u suradnji s AMAC-RGNF-om organizira Seminar RGNF-a u srpnju u sklopu kojeg će se održati predavanja nositelja potpora Fonda za razvoj. Predavanja po povratku s konferencija i radionica organiziraju se s idejom dijeljenja znanja na RGNF-u. Znanstvenici koji su tijekom 2017. dobili potporu Fonda za razvoj u svrhu sudjelovanja i izlaganja na međunarodnim konferencijama i radionicama, održat će desetominutna predstavljanja svojih radova ili prezentirati znanja stečena na radionicama.

Raw materials University Day, 14. lipnja 2018. – uključite se u izravni prijenos sa šest fakulteta!


Poštovani i poštovane,

ukoliko niste u mogućnosti prisustvovati predavanjima u sklopu manifestacije Raw materials University Day, pozivamo Vas da 14. lipnja uživo pratite predavanja putem poveznice https://connect.carnet.hr/rmud/ !

Raspored predavanja na RGNF-u u sklopu Raw materials University Day, 14. lipnja 2018.

Poštovani i poštovane,

pozivamo Vas na predavanja koja će se održati u Vijećnici Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u sklopu manifestacije Raw materials University Day 14. lipnja 2018. !

EIT RawMaterials 8TH ESEE DIALOGUE CONFERENCE 26 Juna 2018, Tehnograd, Tuzla - Pozivnica za sudjelovanjem


Pozivamo Vas da se registrirate i sudjelujete u 8TH ESEE DIALOGUE CONFERENCE koji će se održati 26. Juna 2018. u Tuzli, Bosna i Hercegovina (Tehnograd, Goste Lazerevića bb Tuzla 75000). ESEE (East-South East Europe) se odnosi na istočnu i jugoistočnu Europu - geografsko područje istaknuto u strategijama Europske Unije i EIT RawMaterialsa kao jedinstveno po svojem geološkom potencijalu u primarnim i u sekundarnim mineralnim i metalnim sirovinama.

Znanstvenicima s RGN fakulteta Ministarstvu znanosti i obrazovanja odobrilo za financiranje infrastrukturni projekt Virtulab – Integrirani laboratorij za primarne i sekundarne sirovine

20180605 1

U ponedjeljak 28. svibnja 2018. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja ministrica Blaženka Divjak svečano je potpisala projekt Virtulab – Integrirani laboratorij za primarne i sekundarne sirovine, između ukupno sedamnaest ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koji su dio poziva za ulaganja u vrhunsku opremu i znanstvenu infrastrukturu iz EU fondova. Odobrena sredstva programa "Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu sektora istraživanja, razvoja i inovacija" najveće su ulaganje u znanstvenu infrastrukturu i opremu u posljednjih deset godina u Republici Hrvatskoj, a projekt Virtulab je najveće pojedinačno ulaganje u znanstvenu infrastrukturu na RGNF-u i partnerskim sastavnicama od 2006. godine.
Projekt Virtulab – Integrirani laboratorij za primarne i sekundarne sirovine uspostaviti će virtualni istraživački centar integracijom i opremanjem 15 postojećih laboratorija na 5 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu iz sektora neenergetskih primarnih i sekundarnih sirovina (eng. Raw Materials). Projekt Virtulab usklađen je s glavnim idejama EIT KIC Raw materials konzorcija, u kojem Sveučilište u Zagrebu sudjeluje kao pridruženi partner. Virtu-laboratoriji se bave istraživanjem, eksploatacijom, oplemenjivanjem, proizvodnim procesima i zamjenskim materijalima i sirovinama. Projekt je planiran je kao centralna interdisciplinarna podrška industrijskim partnerima iz sektora rudarstva, geologije, geološkog i geotehničkog inženjerstva, kemijskog inženjerstva, metalurgije i prehrambene tehnologije.
Uspostava virtualnog istraživačkog centra za primarne i sekundarne sirovine ojačat će znanstveno-istraživački rad na fakultetima i podići kvalitetu izvođenja nastave, omogućit ravnopravno sudjelovanje u EIT Raw materials konzorciju, a istovremeno će stvoriti prostor za komercijalizaciju rezultata znanstvenih istraživanja i praktičnu primjenu inovacija u gospodarstvu.
Važan aspekt ispitivanja koja će se provoditi u okviru VIRTULAB-a odnosi se na mogućnost praktične primjene rezultata istraživanja o:

  1. recikliranja i ponovne uporabe sirovina za potrebe gospodarstva,
  2. poboljšanje iskoristivosti ne-energetskih sirovina,
  3. optimizaciju i povećanje kvalitete i oporabe materijala, i
  4. smanjenja uporabe energije.

Trajanje projekta:

1.studenog 2018. godine do 1. svibnja 2020. godine
18 mjeseci

   

Koordinator projekta:

Rudarsko geološko-naftni fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Sibila Borojević Šoštarić

 

Partnerske institucije:

Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilište u Zagrebu
Geotehnički fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Metalurški fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Sveučilište u Zagrebu

 


 

 

 

Raw Materials University Day održava se u Zagrebu 14. lipnja 2018.


Pridružite nam se na jedinstvenom jednodnevnom događaju i prilici za informiranje i obrazovanje o raw materials sektoru!

Special Issue of the “RGN zbornik”: Thermal, Hydraulical and Mechanical aspects in Geothermal Engineering

Special Issue of The Mining Geology Petroleum Engineering Bulletin Geothermal Page 1

Guest Editors:
Prof. Tomislav Kurevija Faculty of Mining, Geology and Petroleum Engineering, Zagreb, Croatia
Prof. Francesco Tinti Department of Civil, Chemical, Environmental and Materials Engineering, University of Bologna, Italy

Submission deadline: September 30th, 2018.
Publication date: December 1st, 2018.

Uloga LNG terminala u opskrbi Hrvatske prirodnim plinom

Povodom obilježavanja 25. obljetnice Akademije tehničkih znanosti Hrvatske koja se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske mr. sc. Kolinde Grabar-Kitarović

Gostujući predavači s partnerskog Sveučilišta u Miškolcu održali predavanja na RGN fakultetu

U četvrtak, 24. svibnja 2018. gostujući predavači s partnerskog Sveučilišta u Miškolcu, dr. Gábor Mucsi i dr. Sándor Nagy održali su predavanja.

3rd European Radiological Protection Research Week in Rovinj, 2018

for the 3rd European Radiological Protection Research Week in Rovinj, 2018!

We are pleased to inform you that the 3rd European Radiological Protection Research Week of the 5 European research platforms
(ALLIANCE, EURADOS, EURAMED, MELODI and NERIS) will be held in
Rovinj, Croatia, 1-5 October 2018.

16. Nonveiller Lecture utorak 15.05.2018. u 14:00 sati, u velikoj predavaonici RGN fakulteta (Pierottijeva 6)

Pozivamo Vas na 16. Nonveiller Lecture koji će se održati u utorak 15.05.2018. u 14:00 sati, u velikoj predavaonici RGN fakulteta (Pierottijeva 6).

Fizika na Sveučilištu

Seminar RGNF-a 27. travnja 2018.

Rudarsko-geološko-naftni fakultet u suradnji s AMAC-RGNF-om organizira Seminar RGNF-a u travnju u sklopu kojeg će se održati predavanja nositelja potpora Fonda za razvoj.

Javno predavanje - Projekt MIN-GUIDE i strategija gospodarenja mineralnim sirovinama u EU

Povodom obilježavanja 25. obljetnice Akademije tehničkih znanosti Hrvatske koja se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske mr. sc. Kolinde Grabar-Kitarović

OTKRIVANJE TOPLE VODE: ZAŠTO JE GEOTERMALNA ENERGIJA DOBITNA KARTA HRVATSKE ENERGETIKE


Povodom obilježavanja 25. obljetnice Akademije tehničkih znanosti Hrvatske Odjel rudarstva i metalurgije uz potporu Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirao je javno predavanje pod nazivom: “OTKRIVANJE TOPLE VODE: ZAŠTO JE GEOTERMALNA ENERGIJA DOBITNA KARTA HRVATSKE ENERGETIKE” koje je održano 26. ožujka 2018. na RGN-fakultetu.
Predavanje je održao Dragutin Domitrović, dipl. ing. naft. rud. iz tvrtke Geoen d.o.o./MB Geothermal d.o.o. Dragutin Domitrović se pridružio MB Holdingu 2016. godine, nakon više od 23 godine provedene u INA grupi na raznim inženjerskim i rukovodećim radnim mjestima.
Gospodin Domitrović je prikazao podatke o ukupna instaliranoj snazi geotermalnih elektrana u svijetu te perspektivama u Republici Hrvatskoj. Kontinentalni dio Republike Hrvatske bogat je geotermalnim resursima, a uskoro će u pogon biti puštena prva hrvatska geotermalna elektrana u Velikoj Cigleni kod Bjelovara. Očekuje se da će i nova energetska strategija RH u znatnijoj mjeri razmotriti hrvatske geotermalne potencijale, no potrebni su dodatni koraci da bi se u Hrvatskoj pospješilo investiranje u korištenje geotermalne energije.
Javnom predavanju nazočili su članovi akademske zajednice, prestavnici  HGK, EIHP, gospodarstvenici, predstavnici tvrtki INA d.d., Par Lux d.o.o, Geotermalna energija d.o.o. te predsjednik i glavna tajnica Akademije,  prof. dr. sc. Vladimir Andročec i prof. dr. sc. Nediljka Gaurina-Međimurec.


Tajnica Odjela rudarstva i metalurgije
Prof. dr. sc. Biljana Kovačević Zelić


20180328 2


 

20180320 4


RGNF partner na projektu EDUpolicy LAB


19. ožujka 2018. u Kući Europe održana je svečana dodjela ugovora za projekte iz Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja“.

Poslijediplomski sveučilišni studij Primijenjene geoznanosti, rudarsko i naftno inženjerstvo vašeg visokog učilišta trenutačno prolazi postupak reakreditacije


Poslijediplomski sveučilišni studij Primijenjene geoznanosti, rudarsko i naftno inženjerstvo vašeg visokog učilišta trenutačno prolazi postupak reakreditacije koji provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

OTKRIVANJE TOPLE VODE: ZAŠTO JE GEOTERMALNA ENERGIJA DOBITNA KARTA HRVATSKE ENERGETIKE


Povodom obilježavanja 25. obljetnice Akademije tehničkih znanosti Hrvatske koja se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske mr. sc. Kolinde Grabar-Kitarović

Prof. dr. sc. Snježana Mihalić Arbanas je 14.3.2018. gostovala u emisiji Otvoreno na HTV1

Tema emisije: klizište koje je 13.3.2018. srušilo 10-tak kuća u Hrvatskoj Kostajnici.

BUSINESS IDEA COMPETITION

20.02.2018. u posjetu RGNF- u veleposlanik Kanade, nj. ekselencija, gospodin Daniel Maksymiuk sa svojim suradnicama

Na sastanku, u ime RGNF-a pored dekana Zorana Nakića su sudjelovale i prodekanice Sibila Borojević Šoštarić i Lidia Hrnčević te razgovarali o mogućnostima suradnje RGNF-a s kanadskim sveučilištima i tvrtkama iz naftno-plinskoga biznisa i rudarstva. Veleposlaniku Kanade i njegovim suradnicama prezentirani su studijski programi i programi cjeloživotnoga obrazovanja RGNF-a te najvažniji znanstveni projekti, naročito program KIC Raw materials. Dogovoreno je da će sredinom travnja ili početkom svibnja predstavnici kanadske tvrtke Vermilion na RGN fakultetu održati predavanje za studente Fakulteta na temu istraživanja ugljikovodika na ekološki prihvatljiv način. Također je dogovoreno da će se preko kanadskoga veleposlanstva u Republici Hrvatskoj pokušati uspostaviti suradnju s kanadskim sveučilištima: University of Alberta, University of Calgary i University of Waterloo kroz: ostvarivanje mobilnosti studenata i nastavnika te kroz sudjelovanje predstavnika kanadskih sveučilišta u programima cjeloživotnoga obrazovanja RGNF-a, naročito ljetnoj školi naftnoga inženjerstva (PESS, Petroleum Engineering Summer School) i školi rudarstva (DIM ESEE Mining School).


20180220 1


Svjetski centar izvrsnosti

Znanstvenici s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koji zajedno provode znanstvena istraživanja klizišta kao Hrvatska grupa za klizišta, proglašeni su Svjetskim centrom izvrsnosti za umanjenje rizika od klizišta za razdoblje od 2017. do 2020. godine.
Proglašenje je proveo Međunarodni konzorcija za klizišta (International Consortium on Landslides, ICL) na 4. svjetskom forumu o klizištima (4th World Landslide Forum, WLF) u Ljubljani (29.5.-2.6.2017), na kojemu je sudjelovalo više od 500 znanstvenika iz 51 zemlje. Znanstvenici koji se bave inženjerskom geologijom na RGN fakultetu objavili su ukupno 6 znanstvenih članaka na ovom skupu.
Prof. dr. sc. Željko Arbanas s Građevinskog fakulteta u Rijeci izabran je za jednog od pet potpredsjednika ICL-a, međunarodne organizacije sa sjedištem u Kyotu, Japan, koja okuplja 72 organizacije iz 23 zemlje. Ovo veliko priznanje profesoru Arbanasu za njegov rad na publikacijama ICL-a (uredništvo časopisa Landslides, brojnih knjiga i zbornika u izdanju ICL-a), također je priznanje i Hrvatskoj grupi za klizišta, te značajno doprinosi vidljivosti rezultata znanstvenih istraživanja znanstvenika s RGNF-a i s Građevinskog fakulteta u Rijeci.


Slika u vijesti 689 1


Gostovanje Prof. dr. sc. Ivan Sondija u emisiji Prometej

20180110 1

Prof. dr. sc. Ivan Sondi 7.12. 2017. gostovao je u emisiji Prometej na HTV 1. U okviru emisije pričao je o nanočesticama u recentnim sedimentima i tlima.Priznanje izv. pro.dr.sc. Marti Mileusnić

Sveučilišni računski centar (SRCE) u povodu 10 godina rada Centra za e-učenje dodjeljuje Priznanje izv. prof. dr. sc. Marti Mileusnić za višegodišnju iznimnu suradnju te poticanje i uspostavu e-učenja na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 
    

     

 

Naziv nagrade/priznanja i Ime i prezime nagrađene osobe / naziv nagrađenog projekta

Sveučilišni računski centar (SRCE)

   

Foto Dobivanje priznanja na 10 godisnjici Srca priznanje


 

 

 

100 godina rođenja akademika Ivana Jurkovića

Rudarsko-geološko-naftni fakultet poziva znanstvenu zajednicu, studente i sve ostale zainteresirane na obilježavanje 100. godišnjice rođenja uvaženog profesora akademika Ivana Jurkovića, a koje će se održati u ponedjeljak, 18. prosinca, 2017. u predavaonici VP02 na RGN fakultetu s početkom u 9'00 sati.


Više informacija na u prilogu.


5. DAN KARIJERA NA RGNF-U

5. DAN KARIJERA NA RGNF-U
ZA STUDENTE DIPLOMSKIH
PONEDJELJAK 11.12.2017. U VIJEĆNICI RGNF-a


10 -11 Registracija prijavljenih sudionika
11-12:30 Mogućnosti studiranja u inozemstvu
                Laura G. Djuragic, Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj,
                Maja Balen, Institut za razvoj obrazovanja
12:30 - 13 INA Industrija nafte d.d.
               Anita Batinić Bajkovec, Vodeći stručnjak koordinator za zapošljavanje i selekciju
14:30 - 16 Napišite životopis i pripremite se za razgovor s poslodavcem
              Helena Smoljo. dipl.psih.
              Centar za informiranje i savjetovanje o ka rijeri, CISOK, Zagreb
16-17:30 Upravljanje osobnim vještinama i emocijama u poslovnom okruženju
             Aleksandra Hršak, mag.educ.soc.
             Centar za podršku studentima i karijerno savjetovanje, Agronomski fakultet ZG
17:30 Podjela potvrda o sudjelovanju prisutnim sudionicima
             Između radionica imat ćemo kratke pauze uz kavu i grickalice.
               PRIJAVE NA: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. BROJ SUDIONIKA JE O GRANIČEN!


Dokument u privitku.


 

Ljetna praksa studija Rudarstva RGNF-a u suradnji s Rudarsko-geološko-građevinskim fakultetom Sveučilišta u Tuzli.

Najbolji studenti preddiplomskog studija Rudarstva RGNF-a boravili su u razdoblju od 16. – 22. srpnja 2017. u posjeti Rudarsko-geološko-građevinskim fakultetom Sveučilišta u Tuzli.

MECC 2018

RGNF je jedan od organizatora međunarodnog znanstvenog skupa: „9th Mid-European Clay Conference (MECC 2018)“ koji će se održati u Zagrebu, od 17 do 21 rujna 2018.

15. Nonveiller Lecture 25.10.2017.

Najavljujemo pozvano predavanje za Nonveiller Lecture 2017. godine
Prof. Atilla ANSAL, PhD, Özyeğin University, Istanbul,

Izložba GEA (GE(A)OMETRIJA) Hrvatskog geološkog društva

Tijekom listopada ove godine u holu RGN fakulteta postavljena je šesta po redu izložba GEA (GE(A)OMETRIJA) Hrvatskog geološkog društva nakon što je bila prezentirana u poslovnim prostorijama INA-e i HGI-a.

EUropean GEosciences students Network

Udruga EUGEN (EUropean GEosciences students Network) je europska udruga znanstvenog karaktera koja okuplja studente geologije i geoentuzijaste iz cijele Europe. Svake godine članovi udruge organiziraju skup, čiji je glavni cilj okupljanje i međusobno upoznavanje studenata i znanstvenika iz srodnih struka te međusobno razmjenjivanje informacija sa svrhom unaprjeđivanja i razvoja budućih zajedničkih projekata na području Europe.  

Petroleum Engineering Summer School

Dear Colleagues,
We invite you to join us and participate in the PESS 2017 workshops.

You can read the Final program at:
PROGRAM WS 43 & 44

You can download our brochure at:
PROGRAM WS 43
PROGRAM WS 44

You can register online at:
REGISTRATION & FEE

Other information could be found at:
www.rgn-pess.com

Pregled znanstvenih aktivnosti i pristupa u rješavanju geo-okolišnih problema - Geoenvironmental Research Centre (GRC), Cardiff University

Rudarsko-geološko-naftni fakultet poziva vas na predavanje
Dr.sc. Renato Zagorščak:

Znanstvenici s RGN fakulteta partneri na projektu MIN-GUIDE (Guidance for Innovation Friendly Minerals Policy in Europe), Horizon 2020 Research and Innovation Framework Programme (2014-2020), SC5-13c-2015 “Innovation friendly minerals policy framework”


Cilj projekta je doprinijeti sigurnoj i održivoj opskrbi europskog tržišta mineralnim sirovinama razvojem vodiča kroz politike mineralnih sirovina u Europi. Europske se politike sistematski profiliraju i vrednuju: identificiraju se i kvantificiraju najbolje prakse, kvalitativno se analiziraju specifični uvjeti pojedinih zemalja te se kompiliraju statistički podaci i sustavi izvješćivanja. Iz ovako stečenih uvida razvija se interaktivni, po mjeri krojeni 'Vodič politika mineralnih sirovina' na razini EU politika i legislative 28 članica
Web projekta: http://www.min-guide.eu/

MIN-GUIDE Policy Laboratory 3: Innovation and supporting policies for mineral and metallurgical processing Luleå, Sweden, 18-19 May 2017

Treća radionica MIN-GUIDE Policy Laboratory pod naslovom “Innovation and supporting policies for mineral and metallurgical processing” daje pregled i promišljanja o recentnim primjerima inovacija u oplemenjivanju mineralnih sirovina i metalurškim postupcima, uključujući i recikliranje.

32. MEĐUNARODNI SUSRET STRUČNJAKA ZA PLIN u Opatiji

Već tradicionalno, u Opatiji, u organizaciji Centra za plin Hrvatske d.o.o. i Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic u Opatiji od 3. do 5. svibnja 2017. održava se 32. međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin.

Dubrovnik International ESEE Mining school – DIM 2017

Dubrovnik International ESEE Mining school – DIM 2017
Zero Waste Management
November 20 – 25, 2017
Joint project of


Description

Dana 24.4.2017. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu organiziran je Dan otvorenih vrata

Dana 24.4.2017. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu organiziran je Dan otvorenih vrata u sklopu Festivala znanosti 2017. Osim zanimljivih pokaznih vježbi, posjetitelji će moći u obilazak Fakulteta, uključujući Mineraloško-petrološku zbirku i Labos za miniranje.

Analytical methods and their applications in geochemistry

 

Basic information about the principles and application of advanced analytical methods for determination of elemental, molecular and isotopic composition of samples of rocks, ores and complex environmental samples will be provided. An overview of the spectroscopic and mass spectrometry related techniques for the determination of bulk and compound specific elemental and isotopic composition of hand samples, as well as microanalysis for determination of spatial distribution of elements and isotopes in microregions (imaging techniques) will be provided. Further, some relevant non-destructive methods, such as proton-induced X-ray emission microanalysis (microPIXE) and neutron activation analysis will be presented.

Trajanje:

8 April 2017, 22 April 2017, one day visit to Jozef Stefan Institute in May 2017 (to be decided later)

   

Odgovorne osobe na RGNF-u

Assoc. Prof. Sibila Borojević Šoštarić

 

 

Suradnička institucija/ institucije

Jozef Stefan Institute, Slovenia

 

 

Odgovorna osoba/ osobe na suradničkoj instituciji

Dr. Sonja Lojen

 

 

Dodatne informacije

Obavezna potvrda dolaska na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do 31. ožujka 2017.

 

 

Svečano potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava temeljem natječaja

Svečano potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava temeljem natječaja

Prilog o projektu TARGET emitiran je na HRT 4 u 40. emisiji „Vodič kroz EU fondove“.

Prilog o projektu TARGET emitiran je na HRT 4 u 40. emisiji „Vodič kroz EU fondove“.


 

Više o projektu:

 

HRZZ je odobrila za financiranje geoarheološki projekt TransFER (Proizvodnja željeza uz rijeku Dravu u antici i srednjem vijeku: stvaranje i transfer znanja, tehnologija i roba)

HRZZ je odobrila za financiranje geoarheološki projekt TransFER (Proizvodnja željeza uz rijeku Dravu u antici i srednjem vijeku: stvaranje i transfer znanja, tehnologija i roba)

POROMECHANICS (short course)

 POROMECHANICS (short course)


 

MICROMECHANICS OF POROUS MEDIA (short course)

MICROMECHANICS OF POROUS MEDIA (short course)


 

Čestitka

Poštovane studentice i studenti,
u ime Uprave Fakulteta i svoje osobno ime želim Vam sretan i blagoslovljen Božić te veselu i uspješnu Novu godinu sa što manje stresnih ispita, što manje molbi, puno novih prijateljstava i bezbrižnog studentskog života!
Sretno!


Prodekanica za nastavu i studente
izv.prof.dr.sc. Lidia Hrnčević


 

SPORAZUM O STRUČNOJ SURADNJI VGV i RGNF

VG VODOOPSKRBA d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju, iz Velike Gorice, Ulica kneza Ljudevita Posavskog 45, OIB: 62462242629, koje zastupa direktor Stjepan Rak, ing. (u daljnjem tekstu: VGV)

AAPG predavanja – Stuart Harker

AAPG Student Chapter Zagreb predstavlja renomiranog predavača na polju naftne geologije dr.sc. Stuarta Harkera koje će 03.11. u Vijećnici RGNF-a održati dva predavanja sa temama:


 

14. Nonveiller Lecture održao prof. Paul W. Mayne 5. listopada 2016. pod naslovom:

14. Nonveiller Lecture održao prof. Paul W. Mayne 5. listopada 2016. pod naslovom:                      “GeoCharacterization by Seismic Piezocone in 2016 and Beyond”


Prof. Paul W. Maine, s Georgia School of Civil and Environmental Engineering, je svjetski poznati stručnjak, koji se bavi geotehničkim terenskim istraživanjima, temeljenjem te određivanjem svojstava tla i stijena. Posebno se bavi uporabom, provedbom i interpretacijom rezultata ispitivanja statičkom penetracijskom sondom (CPT), posebice onom s mjerenjem tlaka porne vode i brzine posmičnih elastičnih valova (seizmički CPTU). Od terenskih ispitivanja stručnjak je i za mjerenja s plosnatim dilatometrom te primjenom rezultata ispitivanja za projektiranje inženjerskih konstrukcija kao što su plitki i duboki temelji te za potrebe poboljšanja tla. Također je na međunarodnoj razini poznat i po svom doprinosu obrazovanju u geotehnici.

Dubrovnik International ESEE Mining School

Dubrovnik International ESEE Mining School
DIM 2016 -Innovative Approaches to
Blasting

October 23 to 28 2016

Inter University Centre Dubrovnik, Croatia

Skup 'Matematičke metode i nazivlje u geologiji 2016', RGN fakultet, 29. listopada 2016. 

Dubrovnik International ESEE Mining School – DIM 2016

Dubrovnik International ESEE Mining School – DIM 2016" is now open for participants at the following link http://www.iuc.hr/programme-application-form.php?progType=course&progId=979

RGN fakultet i IMI zaključili su dana 16.6.2016. Sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji

RGN fakultet i IMI zaključili su dana 16.6.2016. Sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji.

INSTITUT ZA FIZIKU I RUDARSKO-GEOLOŠKO-NAFTNI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU potpisali sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji

Potpisnici utvrđuju da je interes i cilj ovog Sporazuma nastavak i uspostava nove međusobne suradnje u znanstveno istraživačkom i stručnom radu na području djelovanja potpisnika sporazuma.

4th ESEE Dialogue - June 15th – 16th 2016, University of Zagreb

Organized by:

Montanuniversitaet Leoben, RIS ESEE, Leoben / Austria
University of Zagreb, RGNF, Zagreb / Croatia

KIC Raw materials ESEE Conference: Rudarsko-geološko-naftni fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zajedno sa partnerskim Sveučilištem u Leobenu...

KIC Raw materials ESEE Conference: Rudarsko-geološko-naftni fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zajedno sa partnerskim Sveučilištem u Leobenu najavljuje četvrtu po redu konferenciju pod nazivom 4th ESEE Conference, koja će se održati od 15. do 16. lipnja u Auli Sveučilišta u Zagrebu.

DETONOGRAFIJA NA 14. FESTIVALU ZNANOSTI

Detografija

Ovogodišnji Festival znanosti održava se u znaku teme "znanost i umjetnost", a RGN fakultet je predstavilo više profesora i asistenata između kojih se izdvojila demonstracija „detonografije“, procesa primjene detonacije eksploziva u umjetnosti.Znanstvenik s RGNF-a autor stručne koncepcije 'Info kutka o radioaktivnom otpadu', dijela stalnog postava Tehničkog muzeja ‘Nikola Tesla’

Od četvrtka, 21. siječnja 2016. godine na adresi Savska cesta 18, Zagreb, za javnost je otvoren multimedijalni izložbeni prostor osmišljen s ciljem uključivanja, informiranja, i educiranja javnosti u tematiku nastajanja te zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Seminar u 16: Hrvatski program za gospodarenje radioaktivnim otpadom – trenutno stanje

Rudarsko-geološko-naftni fakultet  poziva Vas na Seminar:

ŽELIMIR VEINOVIĆ

Hrvatski program za gospodarenje radioaktivnim otpadom – trenutno stanje

Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizira "Dan otvorenih vrata"

Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizira "Dan otvorenih vrata" te svim zainteresiranim budućim studentima otvara laboratorije, zbirke, praktikume i predavaonice u ponedjeljak, 18. travnja 2016. godine, s početkom u 10 sati.

RGNF potpisao sporazum o znanstvenoj, nastavnoj i stručnoj suradnji s Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba.

Temeljem sporazuma o suradnji koji je zaključen između Sveučilišta u Zagrebu i IRB-a dana 18.5.2007. g. RGN fakultet i IRB zaključili su dana 1.3.2016. Sporazum o znanstvenoj, nastavnoj i stručnoj suradnji.
Suradnja u znanstveno-istraživačkom, nastavnom i stručnom radu odvijat će se putem:

RGN fakultet potpisao sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji s Rudarsko-geološkim fakultetom Sveučilišta u Beogradu

Temeljem Sporazumu o suradnji koji je zaključen između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Beogradu dana 19.12. 2013. godine,  Rudarsko-geološko naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Rudarsko-geološki fakultet Sveučilišta u Beogradu potpisali su 10. ožujka 2016. godine Sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji.
Sporazumom između dva Fakulteta utvrđeno je da će se suradnja odvijati kroz aktivnosti i programe kao što su:

Najava i poziv na sudjelovanje na međunarodni limnogeološki skup "Lake Basin Evolution..."

Regionalni komitet za neogensku stratigrafiju Sredozemlja (RCMNS) priprema u suradnji s Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom (RGNF) u svibnju 2016. godine međunarodni limnogeološki skup pod nazivom "Lake Basin Evolution - Stratigraphy, Geodynamics, Climate, Diversity".

Rudarsko-geološko-naftni fakultet poziva Vas na Seminar:

Rudarsko-geološko-naftni fakultet  poziva Vas na Seminar:

dr. sc. Ana Mladenović, izv. prof. Branislav Trivić
i red. prof. Vladica Cvetković
Kako je aktivna tektonika uvjetovala post-kolizijski magmatizam u Unutrašnjim Dinaridima-– tektonsko-magmatski procesi na području Kopaonika (južna Srbija)
Kopaonik

Seminar u 16: ČISTO PODZEMLJE

Rudarsko-geološko-naftni fakultet  poziva Vas na Seminar:

Dr.Sc. Ruđer Novak

ČISTO PODZEMLJE

Studenti RGN-a u Tuzli na terenskoj nastavi iz kolegija 'Geohazardi'

U okviru kolegija Geohazardi na Diplomskom studiju geološkog inženjerstva studenti obišli su klizišta u Tuzli (BIH) aktivirana 2014.

Najava i poziv na sudjelovanje na međunarodni geomatematički skup - CCHG & CHG 2016.

Organizacijski odbor međunarodnog geomatematičkog skupa „8th Congress of Croatian and Hungarian Geomathematicians & 19th Congress of Hungarian Geomathematicians - Geomathematics - present and future of geological modelling“ poziva vas da prijavite svoje radove za ovogodišnji kongres koji će se održati u Trakošćanu, Hrvatska.

Seminar u 16: Hrvatsko-slovenska izotopna istraživanja sedre u Nacionalnom parku Krka

Rudarsko-geološko-naftni fakultet  poziva Vas na Seminar:

Sonja Lojen

Hrvatsko-slovenska izotopna istraživanja sedre
u Nacionalnom parku Krka

Rudarsko-geološko-naftni fakultet poziva Vas na Seminar: Kartiranje prostornog rasporeda poroznosti...

Rudarsko-geološko-naftni fakultet poziva Vas na Seminar:

 Bruno Saftić, Iva Kolenković, Marko Risek, Iva Tomljenović, Dario Arandia
Krešić i Tina Vuković

Kartiranje prostornog rasporeda poroznosti u svrhu procjene kapaciteta geološkog uskladištenja ugljičnog dioksida u dubokim slanim vodonosnicima jugozapadnog dijela Panonskog bazena

VIII. CONGRESS OF CROATIAN AND HUNGARIAN GEOMATHEMATICIANS & XIX. CONGRESS OF HUNGARIAN GEOMATHEMATICIANS

 


Organizacijski odbor kongresa "VIII. CONGRESS OF CROATIAN AND HUNGARIAN GEOMATHEMATICIANS & XIX. CONGRESS OF HUNGARIAN GEOMATHEMATICIANS" vas poziva na sudjelovanje na ovogodišnjem kongresu koji će se održati u hotelu Trakošćan, Hrvatska. Posebno bi željeli pozvati studente doktorskih i diplomskih studija za mogućnost aktivnog sudjelovanja na ovom, međunarodnom, kongresu.

Seminar u 4 - Utjecaj vulkanskih erupcija na ljudsko zdravlje

Rudarsko-geološko-naftni fakultet  poziva Vas na Seminar:

Ines Tomašek, mag. ing. geol

Medicinska geologija: Utjecaj vulkanskih erupcija na ljudsko zdravlje

Seminar četvrtkom u 4 - Stručna geološka ekskurzija kroz zapadne Karpate

Rudarsko-geološko-naftni fakultet  poziva Vas na Seminar četvrtkom u 4:

Ivona Baniček, univ.bacc.ing.geol, Marija Putak Juriček, univ.bacc. ing.geol, Barbara Štimac, univ.bacc.ing.geol i Dr.sc. Bojan Matoš

Stručna geološka ekskurzija kroz zapadne Karpate

OTVORENJE IZLOŽBE BOJE U UREDU

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak 3. prosinca 2015. godine u 11:00 sati u dekanatu Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, Pierottijeva 6, u Zagrebu.
Čast nam je pozvati vas na otvorenje druge izložbe u okviru projekta BOJE U UREDU.

Znanstvenicima sa Zavoda za tehničku mehaniku GF-a Sveučilišta u Zagrebu, RGN fakulteta i GF-a Sveučilišta u Rijeci Hrvatska zaklada za znanost odobrila je financiranje projekta

Znanstvenicima sa Zavoda za tehničku mehaniku GF-a  Sveučilišta u Zagrebu, RGN fakulteta i GF-a  Sveučilišta u Rijeci Hrvatska zaklada za znanost odobrila je financiranje projekta Novi, učinkoviti iteracijski postupak proračuna konstrukcija - poopćenje suvremenih postupaka

Zlatna medalja na 40. hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem

Zlatna medalja na 40. hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem te 11. izložbi inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova dodijeljena Tomislavu Malviću i Mirku Murgiću.

Autor s RGN fakulteta objavio je knjigu HIDROLOGIJA – 2. izdanje

Drugo izdanje sveučilišnoga udžbenika Hidrologija, dopunjeno je u odnosu na prethodno izdanje iz 2000. godine. Pritom se nastojalo obuhvatiti zahtjeve fakulteta različitih struka na kojima se hidrologija predaje.
Uvodno su opisani osnovni hidrološki pojmovi te područje, razvoj i povijest hidrologije u svijetu i u Hrvatskoj. U sljedeća tri poglavlja obrađene su osnove mehanike fluida, meteorologije i podzemnih voda, u opsegu potrebnom za razumijevanje hidrologije.

Maymester program


Tijekom lipnja u suradnji Zavoda za naftno inženjerstvo RGNFa Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Texas iz Austina organiziran je na RGNFu Maymester program u sklopu kojega su sudjelovali studenti oba Sveučilišta. U sklopu navedenog programa 13 studenata iz SAD-a je posjetilo Hrvatsku gdje su sudjelovati u Maymaster programu u sklopu kojega su odslušali i polagali kolegijj „Formation and solution of geosystems engineering problems“ te su također sudjelovati u radu ovogodišnje Ljetne škole naftnog inženjerstva u Dubrovniku (PESS 2016). Zajedno s američkim studentima 2 studenta i 4 asistenta s RGNF-sudjelovala su u programu. Predavanja je držala prof. dr. sc. Maša Prodanović s UT-a.

Znanstvenicima s RGNF-a dodijeljene tri plakete na 13. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2015

Od 15. do 18. listopada 2015. u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske u Boćarskom domu u Zagrebu održana je 13. međunarodna izložba inovacija ARCA 2015, na kojoj je predstavljeno više od 200 inovacija kao rezultat stvaralaštva pojedinaca i timova u tvrtkama, akademskoj zajednici i javnim institutima iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Rumunjske, Poljske, Turske i Irana, a 176 ih je konkuriralo za nagrade. Predstavnici Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta: dr. sc. Tomislav Korman, dr. sc. Vinko Škrlec i dr. sc. Gordana Pustaj predstavili su se s rezultatima istraživanja iz svojih disertacija, te Mirko Murgić rezultatima istraživanja iz svog diplomskog rada.

Pozivamo Vas na Seminar četvrtkom u 4. - Petrologija i prva U-Pb starosna određivanja na cirkonu metariolita Vranice planine

 

5.studenog 2015. godine u Vijećnici RGNF-a u 16 sati, Doc.dr.sc. Vesnica Garašić održat će izlaganje na temu Petrologija i prva U-Pb starosna određivanja na cirkonu metariolita Vranice planine.

Znanstvenicima s Geološkog odsjeka PMF-a i RGN fakulteta Hrvatska zaklada za znanost odobrila za financiranje projekt Kredni geodinamski dokazi...

Znanstvenicima s Geološkog odsjeka PMF-a i RGN fakulteta Hrvatska zaklada za znanost odobrila za financiranje projekt Kredni geodinamski dokazi u području Dinarida i Panonskog bazena (Cretaceous GEOdynamic PROOFS in the Dinarides and Pannonian Basin) HRZZ IP-2014-09-9541.

Autori s RGN fakulteta objavili su knjigu GEOLOGIJA I ISTRAŽIVANJE LEŽIŠTA UGLJIKOVODIKA

Knjiga je sveučilišni priručnik nastao razmatranjem i sintezom materijala koji se dugo koriste na katedri za ugljikovodike i geologiju kvartara Zavoda za geologiju i geološko inženjerstvo. Pomoći će studentima, ali i drugim zainteresiranim znanstvenicima i inženjerima, da detaljno upoznaju problematiku iz područja geologije i istraživanja ugljikovodika.

Autor s RGN fakulteta objavio je knjigu STATISTIKA U GEOLOGIJI

Knjiga je sveučilišni udžbenik, namijenjen studentima, inženjerima i znanstvenicima, u kojem se objašnjavaju osnovni statistički pojmovi, te statističke razdiobe i testovi koji se često primjenjuju u geologiji. Sadržaj također uključuje računanje površina te volumena, uz niz primjera iz područja geologije nafte i plina te zaštite površinskoga okoliša.

Western Carpathian Transect-Fieldtrip

Western Carpathian Transect-Fieldtrip
Organizacija ekskurzije:  AAPG, MOL Ltd., Sveučilište u Miskolcu, Tehničko sveučilište u Košicama

Znanstvenicima s Geofizičkog odsjeka PMF-a i RGN fakulteta Hrvatska zaklada za znanost odobrila je financiranje projekt VELEBIT od vrha do dna

Znanstvenicima s Geofizičkog odsjeka PMF-a i RGN fakulteta Hrvatska zaklada za znanost odobrila je financiranje projekt VELEBIT od vrha do dna - multidisciplinarno istraživanje seizmoloških značajki i tektonike područja Velebita.

Radionica Quaternary interdisciplinary investigation 15. listopada 2015. godine na RGNF-u

U sklopu bilateralnog hrvatsko-njemačkog projekta: Tools for modelling past and future global climate change:

12.10.2015. 3. DAN KARIJERA NA RGNF-U

Studenti! Ne propustite priliku upoznati potencijalne poslodavce, institucije i programe mobilnosti koji će se predstaviti na štandovima u atriju. Ponesite životopis!

Znanstvenica s RGN fakulteta postala koordinator za Hrvatsku projekta COST ACTION ES1407 ...

Znanstvenica s RGN fakulteta postala koordinator za Hrvatsku projekta COST ACTION ES1407 European network for innovative recovery strategies of rare earth and other critical metals from electric and electronic waste (ReCreew)

Pilot projekt ljetne prakse za studij Rudarstva RGNF-a u suradnji s Rudarsko-geološko-građevinskim fakultetom Sveučilišta u Tuzli

Najbolji studenti preddiplomskog studija Rudarstva RGNF-a boravili su u razdoblju od 12 – 17 srpnja u posjeti Rudarsko-geološko-građevinskim fakultetom Sveučilišta u Tuzli.
Svrha posjeta je pilotiranje modela stručne prakse za studij Rudarstva Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sažetak opažanja pomrčine Sunca od 20.3.2015., zajedno sa kratkim filmićem toka pomrčine.

Sadržaj:

Na web stranicama RGN-a, pod kategorijom Light Pollution Observatory stavljen je sažetak opažanja pomrčine Sunca od 20.3.2015., zajedno sa kratkim filmićem toka pomrčine.

Autor: Indramani Sharma.

Izložba u okviru projekta BOJE U UREDU - 21. svibnja 2015. godine u 12:00 sati u Knjižnici Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje prve izložbe u okviru projekta BOJE U UREDU.
 

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak 21. svibnja 2015. godine u 12:00 sati u Knjižnici Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Prvi geoarheološki seminar na RGNF-u 12.05.2015. godine

Prezentacija instrumentalnog potencijala dvaju ustanova, postojeće suradnje i novih projektnih ideja kroz jednodnevni seminar.

Rudarsko-geološko-naftni-fakultet - Dan otvorenih vrata

Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizira "Dan otvorenih vrata",

Asteroid br. 12584 dobio ime Zeljkoandreic po našem kolegi Prof. dr. sc. Željku Andreiću

 

Na prijedlog Prof. Korada Korlevića, voditelja Znanstveno Edukacijskog Centra Višnjan, Centar za mala tijela sunčevog sustava (Minor Planet Center) međunarodne astronomske udruge (International Astronomical Association - IAU) dodijelio je asteroidu br. 12584 ime Zeljkoandreic po našem kolegi Prof. dr. sc. Željku Andreiću.

Rudarsko-geološko-nafni fakultet potpisao je Erasmus+ ugovor...

Rudarsko-geološko-nafni fakultet potpisao je Erasmus+ ugovor s Međunarodnom školom za poslijediplomske studije Sveučilišta u Granadi  (International School for Postgraduate Studies, University of Granada) u svrhu mobilnosti studenata i nastavnog osoblja u razdoblju od ak. god. 2014./2015. do ak. god. 2020./2021.

Pozivamo Vas na Seminar četvrtkom u 4. - Model jednog oceana za balkanske ofiolite

 

12.ožujka 2015. godine u Vijećnici RGNF-a u 16 sati, Doc.dr.sc. Sibila Borojević Šoštarić održat će izlaganje na temu Model jednog oceana za balkanske ofiolite novi dokazi s planine Rogozne, zapadna Vardarska zona.

Profesor RGNF-a objavio knjigu Opća geologija

Autor knjige je dr. sc. Davor Pavelić, redoviti profesor RGNF-a na Zavodu za geologiju i geološko inženjerstvo.

Sporazum o nastavnoj suradnji između RGNf-a...

Potpisan sporazum o znanstveno-nastavnoj suradnji Montanuniversität Leoben

Hrvatska pamet Hrvatskoj – prijavi se i osvoji 21 000 kuna!

Dođi na prezentaciju i saznaj kako osvojiti nagradu: RGNF, 9. prosinca u 10 sati, Vijećnica fakulteta

Student si? Želiš sustavnu promjenu? Imaš ideju? Želiš zaraditi?

Hrvatska pamet Hrvatskoj natjecanje je studentskih razvojnih projekata koje ti omogućuje upravo to!

Objavljen novi rad u časopisu Journal of Maps

Špelić, Marko; Saraf, Vedran; Zalović, Martina; Malvić, Tomislav. Remapping of depth of e-log markers between Neogene basement and Lower/Upper Pannonian border in the Bjelovar Subdepression. Journal of Maps (1744-5647) (2014).

Tjedan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta

4. 12. 2014. RGN fakultet Sveučilišta u Zagrebu slavi dvije velike godišnjice:
95 godina od osnivanja Stolice i Zavoda za mineralogiju i geologiju i
50 godina od osnivanja Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta odlukom Hrvatskog sabora.

RGNF na 19. Smotri Sveučilišta u Zagrebu Priznanje za Originalnost u predstavljanju

Smotra Sveučilišta u Zagrebu ove se godine održavala u petak i subotu 14. i 15. studenoga 2014. u Studentskom centru u Zagrebu (Savska 25). Smotra je za posjetitelje oba dana bila otvorena od 9 do 19 sati, a ulaz na Smotru bio je besplatan. Uz 33 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu (fakultete i akademije), posjetiteljima su se tijekom dva dana predstavili i drugi sudionici iz Hrvatske i inozemstva - sveukupno oko sedamdeset sudionika.

Autori s RGNF-a objavili rad u Central European Journal of Geosciences

Malvić, Tomislav; Sučić, Antonija; Cvetković, Marko; Filip Resanović; Velić, Josipa. Low permeability Neogene lithofacies in Northern Croatia as potential unconventional hydrocarbon reservoirs. Central European Journal of Geosciences (ISSN print 2081-9900, online 1896-1517) 6 (2014), 2; 182-194.

Neuronski alati u geologiji ležišta ugljikovodika

Drugo izdanje knjige „Neuronski alati u geologiji ležišta ugljikovodika“ autora Izv.prof. dr. sc. Tomislava Malvića i dr. sc. Marka Cvetkovića odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu prihvaćeno je kao sveučilišni priručnik. Knjiga je slobodno dostupna za preuzimanje u PDF obliku.

Biciklijada Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta

Poziv svim zaposlenicima, studentima, alumni i svi prijatelji koji imaju bicikl i dovoljno dobre volje na biciklijadu RGNF-a koja se održaja u subotu 15. studenog 2014. 

Autori s RGNf-a objavili Geološki vodič kroz NP Paklenica

Autori Vodiča su zaposlenici RGNF-a i to u Zavodu za geologiju i geološko inženjerstvo. Uz dr. sc. Ivu Velića (Geolog d.o.o.) iz udruge Hrvatska geološka ljetna škola, to su prof. dr. sc. Josipa Velić, prof. dr. sc. Igor Vlahović i dr. sc. Marko Cvetković, znan. suradnik.

Posjet najboljih studenata RGNF-a Montan University u Leobenu

Dana 17.10.2014. najbolji studenti 2. i 3. godine preddiplomskih studija te 1. i 2. godine diplomskih studija RGNF-a (njih ukupno 32) i dva nastavnika s RGNF-a posjetili su Montan University u Leobenu. Studentima se obratio pro-rektor Peter Moser i predstavnici studentskih udruga. Organiziran je obilazak Sveučilišnih Zavoda i laboratorija u tri skupine - geologija, rudarsko i naftno inženjerstvo. Nakon obilaska studenti RGNF-a posjetili su najveći rudnik siderita u Alpama Erzberg (Hauly tour).

Potpisan ugovor o znanstvenoj i stručnoj suradnji s Rudarsko-geološko-građevinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli

16.10.2014. na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli potpisan je Sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji RGGF-a i RGNF-a, temeljem Sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Tuzli od svibnja 2012.god.

RGNf potpisao sporazum s Fakultetom prirodnih i tehničkih znanosti Goce Delcev

Rudarsko-geološko-naftni fakultet potpisao je međuinstitucionalni sporazum s Fakultetom prirodnih i tehničkih znanosti Goce Delcev Univerziteta u Štipu, Makedonija, u okviru programa Erasmus+.

Kick-off sastanak projekta HRZZ „Nanominerals in sediments and soils“

U ponedjeljak 22. 09. 2014. na Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je održan Kick-off sastanku projekta HRZZ „Nanominerals in sediments and soils“, akronim NanoMin, voditelja prof.dr.sc. I. Sondi. Skup je otvorio dekan RGNF-a izv.prof. Z. Nakić. Na otvaranju projekta  prisustvovali su suradnici s RGNF-a, Prirodoslovno –matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković i Instituta Jozef Štefan u  Ljubljani.

Sporazum o poslovnoj suradnji s Fondom za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada

Dana 23. srpnja 2014. god., RGN fakultet zaključio je Sporazum o poslovnoj suradnji s Fondom za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

Hrvatska grupa za klizišta proglašena je Svjetskim centrom izvrsnosti

Hrvatska grupa za klizišta (engl. Croatian Landslide Group, CLG) koju čine znanstvenici s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci proglašena je Svjetskim centrom izvrsnosti za umanjivanje rizika klizanja (engl. World Centre of Excellence in Landslide Risk Reduction, WCoE) Međunarodnog konzorcija za klizišta (engl. International Consortium on Landslides, ICL) za razdoblje 2014.-2017. godine.

Izbor najboljeg profesora na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu

Prema mišljenju studenata, za najboljeg profesora na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu izabran je Želimir Veinović:

Publish modules to the "offcanvas" position.