Sporazum o suradnji između RGNF-a i Općine Raša

Danas je potpisan Sporazum o znanstvenoj, nastavnoj i stručnoj suradnji između Općine Raša i našeg fakulteta. Sporazum su potpisali načelnica mr.sc. Glorija Paliska i dekan prof.dr.sc. Kristijan Posavec. Koordinaciju suradnje na RGNF-u vodit će docentica dr.sc. Anamarija Grbeš i profesor dr.sc. Mario Dobrilović.

IMG 2732 edit

Slika 1. Potpisivanje sporazuma između Općine Raša i RGNF-a

IMG 2728 edit

Slika 2. Potpisivanje sporazuma između Općine Raša i RGNF-a

Fotografije 1 i2  prikazuju s lijeva na desno: Željko Zahtila, predsjednik Općinskog vijeća, Gloria Paliska, načelnica Općine Raša, Kristijan Posavec, dekan RGNF-a

IMG 2737

Slika 3. Dekan Kristijan Posavec

Općina Raša upravlja rudarskim objektima jame Raša nekadašnjih Istarskih ugljenokopa Raša. U povijesti rudarstva Istarski ugljenokopi Raša poznati su po tome što je u njima bilo zaposleno i do 12 tisuća rudara te su u određenim periodima imali i najveću svjetsku proizvodnju ugljena, a svemu je prethodila i planska izgradnja Raše koju je projektirao arhitekt Gustavo Pulitzer Finali po kojemu je i nazvan glavni trg u Raši. Nedavno je proslavljena i obljetnica Labinske Republike, a kompleksna povijest Raše tek će se početi rasvjetljavati.

Već dulje vrijeme radi se na projektu preuređenja rudnika. Glavni rudarski projekta za uređenje jednog dijela rudnika je nedavno pozitivno ocijenila stručna komisija pri Ministarstvu gospodarstva i održivoga razvoja. Preuređenje rudnika ima velik značaj za Rašu i Labinštinu, u pogledu razvoja turizma i kulture, ali i u pogledu razvoja znanstvenih i nastavnih sadržaja iz područja geoznanosti, posebno rudarstva i geologije, te okolišnog inženjerstva. Objekti na površini će u tome isto imati važnu ulogu (ovaj dimnjak ne rušimo 😉).

Dimnjak

Slika 4. Toplana u Raši

Put do Glavnog rudarskog projekta nije bio lagan. Prvo trebalo utvrditi po kojoj legislativi će se raditi obzirom da su projekti preuređenja napuštenih rudnika do sada bili rijetki, izvanredni čak, te se u propisima nisu posebno razmatrali. Osim toga, bilo je potrebno pronaći samoodrživ model u pogledu kasnijeg održavanja. Proceduralno, model za postupanje je pronađen kod rudarskog projekta preuređenja napuštenog rudnika Sv. Barbara u Rudama koji je napravljen u suradnji KUD-a Oštrc i RGNF-a, a na kojemu su radili umirovljeni profesor dr.sc. Darko Vrkljan te docent dr. Mario Klanfar. Načelnica Paliska i njen tim su uložili veliku volju i trud da se to sve pokrene u Raši, i iako su epidemiološke mjere usporile realizaciju, nisu je onemogućile - Labinština je prošla kroz mnoga izazovna vremena i još je tu, ponosna i zdrava, i ide naprijed.

IMG 2743

Slika 5. Sudionici sastanka prodekan Dalibor Kuhinek, koordinatorica Anamarija Grbeš, predsjednik Općinskog vijeća Željko Zahtila, načelnica Glorija Paliska i dekan Kristijan Posavec