Otvorena Večernjakova izložbu HRVATSKA SVIJETU na kojoj je izložen i začetnik suvremenog naftnog inženjerstva Antun F. Lučić

U Meštrovićevu paviljonu od 12. veljače do 15. svibnja javnost ima priliku posjetiti jedinstven izložbeni projekt s više od 1500 eksponata. Multimedijska izložba Večernjeg lista Hrvatska svijetu interdisciplinarni je projekt u kojem su stručno obrađeni i kontekstualizirani izumi, otkrića i umjetnička ostvarenja sveukupno 38 hrvatskih velikana koji su svojim zaslugama utjecali na razvoj cjelokupne svjetske povijesti.

Projekt Večernjeg lista Hrvati koji su mijenjali svijet, finale kojega je izložba Hrvatska svijetu, svojevrsna je retrospektiva postignuća naroda koji je tek prije tridesetak godina u dramatičnim okolnostima dobio svoju državu. Izbjegavajući mitomaniju, kojoj su sklona ne samo društva bez bogate prošlosti već i ona najveća i najjača, i istovremeno razbijajući stereotipe, ispričana je priča o Hrvatima čije je djelovanje promijenilo zajednicu kojoj su pripadali, ali i ostavilo dubok trag na cijelo čovječanstvo.

Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu aktivno sudjeluje s postavom lika i djela Antuna F. Lučića, začetnika suvremenog naftnog inženjerstva koji je umro točno prije 100 godina.


Anita Ruso kustosica

Kustosica izložbe dr. sc. Anita Ruso (slikao Boris Ščitar, Večernji list)


Vodič kroz izložbu (.pdf).