EDUKACIJSKO-IZLOŽBENI MODULI NAFTNOG INŽENJERSTVA POSTAVLJENI NA NAŠEM FAKULTETU

IMG 20210118 WA0021

Bivši studenti naftnog rudarstva Mario Jukić, Alen Paljušić i Ante Budanko (sada zaposleni u naftnom sektoru u RH) uz pomoć sadašnjih studentata i uz nadzor izv.prof. Vladislava Brkića izradili su edukacijsko- izložbene module koji predstavljaju niz od 5 zasebnih cijelina koji u određenom redoslijedu daju prikaz na koji se način dolazi do otkrića naftnog ležišta i proizvodnje nafte. Temeljna znanja dobili su na našem fakultetu kako bi se u tzv. novom normalnom vremenu upustili u ovakvu „avanturu“.

Priča započinje načinom pronalaska potencijalnog ležišta, njegovog izgleda i karakteristika, načina bušenja (izrade) bušotine, te svih faza u životu jedne proizvodne bušotine (eruptivni rad, umjetno podizanje kapljevine te sekundarne i tercijarne metode pridobivanja utiskivanjem vode i ugljikovog dioksida). Konstrukcija regala je napravljena od metala, a svi pokazni dijelovi od pleksiglasa zbog lakše preglednosti. U isti je ugrađen niz vodenih pumpi, agregata, kompresora, manometara i elektromotora kako bi se što atraktivnije predstavila zanimljiva naftno-rudarska struka.

Izradu ovih modela uz podršku RGNF-Zavoda za naftno-plinsko inženjerstvo i energetiku uveliko je financijski potpomogla tvrtka Ensolx d.o.o. Zagreb (https://www.ensolx.com/en/) koja je nedavno dobila dvije dozvole za istraživanje geotermalnih voda za energetske svrhe na istražnim prostorima „Ernestinovo“ i „Merhatovec“, što predstavlja dodatni motiv našim studentima naftnog rudarstva i geologije da se razvijaju i u konačnici zaposlene u strukama koje će, slijedeći trendove održivog razvoja, svakako još dugo vremena biti okosnica energetskog sektora kako u svijetu, tako i u Republici Hrvatskoj. U tom smjeru razvijaju se i naši novi studijski programi na hrvatskom i engleskom jeziku kako bismo naše buduće inženjere pripremili za sve izazove koje pred njih donosi energetska tranzicija i kako bi nas u skoroj budućnosti ponovo ugodno iznenadili svojim idejama i novim projektima kao što je ovaj.

IMG 20210118 WA0020