RGN fakultet bio domaćin Izborne skupštine Hrvatskog nacionalnog komiteta svjetskog vijeća za naftu

 20201128 1


U četvrtak 26. studenoga 2020. u Vijećnici RGNF-a održana je Izborna skupština Hrvatskog nacionalnog komiteta svjetskog vijeća za naftu pod strogim epidemiološkim mjerama budući je sjedište nacionalnog komiteta u Berislavićevoj 6 oštećeno u proljetnom potresu.

Hrvatski nacionalni komitet je član Svjetskog vijeća za naftu i plin (World Petroleum Council– WPC) sa sjedištem u Londonu. WPC okuplja 64 zemalja članica iz cijelog svijeta koje čine preko 90 % globalne proizvodnje i potrošnje nafte i plina. Zemlje članice zastupaju Nacionalni komiteti čiji predstavnici čine skupštinu WPC-a. Svake tri godine organizira se Svjetski naftni kongres na kojem se raspravlja o svim aspektima naftnog i plinskog gospodarstva te utjecaj tih važnih energenata na gospodarstvo, ekologiju i društvo u cjelini. Hrvatski nacionalni komitet Svjetskog vijeć za naftu i plin - skraćeni naziv HNK SVNP osnovan je 1992. godine. Glavni cilj komiteta je razvoj, unapređenje i razmjena znanja među hrvatskim stručnjacima kako bi se promovirale najbolje prakse u proizvodnji, upravljanju i potrošnji energije.

Na izbornoj skupštini je za novog predsjednika izabran mr.sc. Marijan Krpan, predsjednik uprave Agencije za ugljkovodike, za tajnicu je izabrana Milena Herold, također iz Agencije za ugljikovodike te novi-stari predsjednik Nadzornog odbora izv.prof. Vladislav Brkić s našeg fakulteta. Također izabrani su članovi Predsjedništva kao i ostali članovi Nadzornog odbora.

Novi predsjednik je na kraju upoznao nazočne s trenutnom situcijom u poslovanju nafte i plina koje je pod utjecam pandemije kao i predviđanja za budućnost u pogledu proizvodnje i potrošnje energije s naglaskom na geotermalni potencijal u RH.  

Marijan Krpan, predsjednik Hrvatskog nacionalnog komiteta svjetskog vijeća za naftu


20201128 2