SVEČANO OTVORENJE PROJEKTA PRI-MJER

Svečano otvorenje znanstvenog projekta PRI-MJER, u okviru kojega se provode primijenjena istraživanja klizišta za prilagodbu klimatskim promjenama (www.pri-mjer.hr) , a koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru „Sheme za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama“, održano je 19. studenog 2020. u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu. Svečano otvorenje održano je u okviru hibridne mini-konferencije projekta PRI-MJER, zajedno s 1. okruglim stolom projekta „Iskustva s hazardom (opasnostima) i rizicima (štetama) od klizišta i preliminarna analiza potreba“. Na mini-konferenciji bilo je omogućeno i sudjelovanje on-line putem aplikacije Microsoft Teams.

Svečanom otvorenju nazočili su visoki predstavnici tri resorna ministarstva,koji su održali pozdravne govore: dr. sc. Damir Trut, pomoćnik ministra (MUP, Ravnateljstvo CZ) u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića; mr. sc. Željko Uhlir, državni tajnik (MPGI) u ime ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata; i Višnja Grgasović, načelnica Sektora za klimatsku politiku (MINGOR) u ime ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislava Ćorića.

Na svečanom otvorenju prisustvovali su istraživači projekta s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu i Građevinskog fakulteta u Rijeci. Istraživači su predstavili Projekt predstavnicima državnih, regionalnih i lokalnih uprava i drugih institucija predviđenih dionika projekta, kao i znanstvenicima, stručnjacima i studentima. Projekt je predstavljen prikazivanjem informativnog videa projekta, kao i održavanjem dvije edukativne prezentacije o kartama klizišta (dr. sc. Sanja Bernat Gazibara, RGNF) i o monitoringu klizišta (doc. dr. sc. Martin Krkač, RGNF), te  prezentacije o predviđenim rezultatima projekta (prof. dr. sc. Snježana Mihalić Arbanas).

Tema 1. okruglog stola projekta PRI-MJER bila su iskustva lokalnih, regionalnih i državnih uprava s pojavama klizišta (višestruke regionalne/masovne pojave, elementarne nepogode i katastrofalne posljedice) i s procjenama opasnosti i ugroženosti od klizišta. Na Okruglom stolu sudjelovali su znanstvenici i predviđeni dionici projekta. Uvodničar je bio Davorin Oršanić, viši savjetnik specijalist iz Uprave za graditeljstvo i procjene vrijednosti nekretnina (Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine), a moderatori su bili profesor Željko Arbanas i voditeljica projekta, profesorica Snježana Mihalić Arbanas. Svrha Okruglog stola bilo je međusobno upoznavanje predviđenih dionika projekta s iskustvima vezano za hazard i rizik od klizišta, kao i sa iskustvima u upravljanju rizicima (procjena rizika, prevencija, sanacija, rano upozoravanje, oporavak, rekonstrukcija), a u svrhu preliminarne analize stanja i potreba.

Ukupan broj sudionika na mini-konferenciji bio je 40, od čega 15 on-line putem aplikacije MS Teams.


 1605805700623 1605805700646

DSC01012

DSC01017

 1605805700640

 DSC01007

DSC01011

DSC01018

IMG 8177

IMG 8203

IMG 8211
IMG 8261

 DSC01021

IMG 8173

 

 

 


 IMG 8232