O djelatniku

Željko Andreić

prof. dr. sc. Željko Andreić

Telefon javni: 5535920

Telefon kućni: 3920

Email: zeljko.andreic@rgn.hr

Zavod / Služba: Zavod za matematiku, informatiku i nacrtnu geometriju

Osobne stranice: site

Nastava

Sveučilišni preddiplomski - Obvezni predmeti

Fizika / Nositelj

Mehanika fluida / Nositelj

Sveučilišni preddiplomski - Izborni predmeti

Mehanika fluida / Nositelj

Sveučilišni diplomski - Izborni predmeti

Problematika svjetlosnog onečišćenja / Nositelj

Životopis

Rođen je 1957. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. 1975. je upisao studij Fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je1980. god. sa temom iz područja fizike lasera (voditelj Dr. A Peršin). Bio je stipendist Instituta Ruđer Bošković gdje se odmah nakon diplomiranja i zaposlio. Postiplomski studij Fizike na istom fakultetu završio je 1984. god. sa temom iz područja medicinskog ultrazvuka (voditelj Dr. B. Breyer). 1991. god. je dobio stipendiju Ministarstva Znanosti RH koju je proveo na Ruhr-Universität-u u Bochumu, Njemačka, u grupi Prof. Dr. H.-J. Kunze-a. Tamo je izradio svoju doktorsku disertaciju koju je obranio 1993. na Sveučilištu u Zagrebu. 1996. je dobio uglednu stipendiju Alexander von Humboldt zaklade u okviru koje je idućih 18 mjeseci ponovno proveo kod Prof. Kunze-a u Bochumu istražujući primjene laserski dobivene plazme. 2000/2001 godine ponovno je proveo godinu dana na Ruhr-Universitaetu u Bochumu, također pod pokroviteljstvom Alexander von Humboldt zaklade, radeći na nastavku istraživanja primjena laserski dobivene plazme ali i na istraživanjima tzv. kapilarnih izboja i njihovoj primjeni kao intenzivnih izvora XUV zračenja. Ta sutradnja traje i dalje.
U toku svoje znastvene karijere bavio se istraživanjima raznih tipova lasera, širenja njihovih snopova kroz prostor, izradom i testiranjem optičkih sistema, spektroskopske instrumentacije, brze vremenske dijagnostike, eksperimentalnim i teoretskim proučavanjima laserski ili električki dobivenih plazmi i dr. Član je Hrvatskog Fizikalnog društva, Hrvatskog Astronomskog društva, Međunarodne Astronomske unije i vanjski suradnik Zvjezdarnice Višnjan. Od mladosti se bavi Astronomijom i aktivno radi na popularizaciji astronomske znanosti kroz sustav školskih natjecanja iz astronomije, ljetnih škola astronomije i sl. Napisao je više od 50tak popularnih znanstvenih članaka , koautor je udžbenika "Astronomska početnica" i autor priručnika "Mala opažačka astronomija" namijenjenih školskoj djeci od 4-8 razreda.

Stručni interesi

Fizika pazme i astrofizika
Planetologija (posebno mala tijela sunčevog sustava)
Prirodni EM u okolišu
Zaštita okoliša (svjetlosno i EM zagađenje)

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI)

Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI . Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.

Prikaži radove

Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.

Nastavni i drugi sadržaji