IMG_20181015_075822.jpg


20181029 1

Treća Međunarodna škola rudarstva DIM ESEE 2018 održana je u Inter-univerzitetskom centru u Dubrovniku od 15. do 20. listopada 2018. pod temom Deep intelligent mining.

Školu organizira Rudarsko-geološko-naftni fakultet u sklopu projekta DIM ESEE zajednice znanja i inovacija (KIC) Europskog instituta za tehnologije i inovaciju (EIT). Ove godine sudjelovalo je čak 40 sudionika, većinom studenata diplomskih i doktorskih studija, iz ukupno 13 različitih zemalja (Albanije, Austrije, Bugarske, Čilea, Kolumbije, Hrvatske, Mađarske, Kosova, Poljske, Srbije, Slovačke, Španjolske i Ukrajine), s 12 različitih institucija diljem Europe. Predavanja je tijekom pet dana škole održalo 12 akademskih i industrijskih stručnjaka iz šest europskih institucija (AGH University of Science and Technology, Austin Europe GmbH, Montanuniversität Leoben, National TU Dnipro Polytechnic, Technical University of Kosice i Wolfram Bergbau und Hütten AG), uz uvodno predavanje stručnjaka iz konzorcija EIT RawMaterials.

Sudionici škole su slušali i raspravljali o temama kao što su glavni izazovi dubokog rudarenja, upravljanje podzemnim tlakom, zdravlje, sigurnost i upravljanje rizikom u dubokom rudarenju, pitanja zaštite okoliša, pristup i infrastruktura u dubokim rudnicima te studije slučajeva relevantnih primjera u sektoru. U kreativnom i praktičnom dijelu škole sudionici su u šest grupa radili na praktičnim studijama slučajeva pod mentorstvom pojedinih predavača te testirali teorijska znanja stečena tijekom predavanja u praksi.

Više na službenoj stranici projekta.