Raspored predavanja na RGNF-u u sklopu Raw materials University Day, 14. lipnja 2018.

Poštovani i poštovane,

pozivamo Vas na predavanja koja će se održati u Vijećnici Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u sklopu manifestacije Raw materials University Day 14. lipnja 2018. !


Radi lakše organizacije predavačkog prostora i zbog ograničenih kapaciteta Vijećnice, molimo studente zainteresirane za predavanja da se jave na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Dr.sc. Tihomir Frangen
Hrvatski geološki institut: Primjena dronova u geologiji

14. lipnja 2018., 13:10, Vijećnica

Na ovom predavanju imat ćete jedinstvenu priliku razgledati nove dronove Hrvatskog geološkog instituta uz prezentaciju o vrstama dronova, senzorima za prikupljanje podataka, fotogrametriji, planiranju leta i obradi podataka dobivenih dronovima. Prezentaciju će održati i na sva vaša pitanja odgovoriti dr.sc. Tihomir Frangen.

Željko Dedić, dipl. ing. geol. (Hrvatski geološki institut):
Geološka potencijalnost nemetalnih mineralnih sirovina u RH

14. lipnja 2018., 14:00, Vijećnica

S obzirom na geološku građu i nastanak nemetalnih sirovina, Hrvatska ima široku osnovu nemetalnih mineralnih sirovina, koji joj omogućuju već tradicionalno intenzivnu eksploataciju i preradu nemetalnih sirovina u staklarskoj, keramičkoj, cementnoj, vatrostalnoj i ciglarskoj industriji. Uloga Zavoda za mineralne sirovine Hrvatskog geološkog instituta je da priredi odgovarajuće znanstveno utemeljene geološke podatke o mineralnim sirovinama i njihovom pojavljivanju u Republici Hrvatskoj. Na temelju kompilacije baze općih podataka mineralnih sirovina Republike Hrvatske u kojoj su prikupljeni podaci za više od 9000 poznatih istražnih prostora, eksploatacijskih polja, ležišta i pojava metalnih, nemetalnih i energetskih mineralnih sirovina, u tijeku je izrada karte geološke potencijalnosti. Te baze i izrađeni modeli geološke potencijalnosti mineralnih sirovina poslužit će kao podloga za upravljanje i donošenje odluka za korištenje prostora na nivou županijskih prostornih planova (mjerila 1: 100 000), za izradu strategije gospodarenja mineralnih sirovina, za utvrđivanje utjecaja na okoliš, za održivo gospodarenje mineralnim sirovinama i njihovog očuvanja za buduće generacije.

Više o svemu reći će vam zaposlenik Hrvatskog geološkog instituta, stručni savjetnik u sustavu znanosti i visokom obrazovanju, dipl.ing.geol. Željko Dedić.

O izlagaču:

Željko Dedić diplomirao je geologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 2003. godine. Na Hrvatskom geološkom institutu radi više od 20 godina, a tijekom radnog iskustva bavio se istraživanjem ležišta i pojava mineralnih sirovina u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta KMES RH (Karta mineralnih i energetskih sirovina), surađivao na izradi elaborata o mineralnim sirovinama, rudarsko-geoloških studija, karata geološke potencijalnosti mineralnih sirovina za općine i županije, izradu profila bušotina pomoću programa AutoCad-a, statističke analize pomoću ArcGIS alata, prostorne analize GIS modeliranje za potrebe prostornog planiranja, te multikriterijske metode. Trenutno na Zavodu za mineralne sirovine Hrvatskog geološkog instituta vodi ili surađuje na većini međunarodnih znanstvenih projekata vezanih za mineralne sirovine.
Hrvatski geološki institut najveći je istraživački institut u području geoznanosti i geološkog inženjerstva u Republici Hrvatskoj. U istraživanjima se koriste najsuvremenije metodologije te informacijske i računalne tehnologije. U institutu je aktivno 66 znanstvenika i istraživača i 12 znanstvenih novaka na realizaciji Programa temeljne djelatnosti (Geološke karte), pitanjima zaštite okoliša, istraživanju podzemnih voda, inženjersko-geoloških karakteristika terena te istraživanju mineralnih sirovina.

Mladen Pađen (DOK-ING d.o.o.):
Mehanizacija u rudarskoj industriji putem daljinski upravljivih sustava

14. lipnja 2018., 14:45 , Vijećnica

Mladen Pađen, predstavnik tvrtke DOK-ING, jedne od najuspješnijih i najinovativnijih hrvatskih tvrtki u području proizvodnje višenamjenskih i robotiziranih vozila i zaštitnih sustava za rudarenje i razminiranje, predstavit će vam projektno-inovacijske mogućnosti u rudarskoj industriji. Tijekom predavanja imat ćete prilike čuti sljedeće:

  • Kako se uključiti u projekte mehanizacije, od ideje do realizacije?
  • Što su realna očekivanja od mehanizacije, gdje i tko investira u projekte mehanizacije?
  • Kakvi su dugoročni planovi te koji su specifični koraci svjetskih rudarskih konglomerata do 2030. na putu mehanizacije?

Predavanje vam teži dočarati praktično iskustvo u povezivanju suvremenih tehnoloških aktivnosti sa strateškim očekivanjima tržišnih lidera u području rudarstva.

Tijekom dana na parkiralištu fakulteta bit će izložen stroj za podzemno rudarenje pod nazivom Compact Robotic Dozer čije će mogućnosti demonstrirati ponajprije srednjoškolcima koji dolaze u sklopu organiziranih obilazaka, no svakako ćete moći razgledati i postaviti pitanja.

 

O izlagaču:

DOK-ING je hrvatska tvrtka osnovana 1991. godine u svrhu proizvodnje robotiziranih i posebnih namjenskih sustava i opreme, prvotno angažirana u aktivnostima razminiranja, s podružnicama u SAD-u i Južnoj Africi. Do danas su proizveli više od 250 sustava za razminiranje, prodavanih u više od 20 zemalja diljem svijeta, velikom broju vladinih agencija i humanitarnih organizacija kao i privatnih tvrtki. Među najznačajnije inovacije DOK-INGa spadaju multifunkcionalni robotizirani sustav za zaštitu vatrogasaca kao i prvi hrvatski konceptni električni automobil Loox. Slijedeći svoj moto ''Don't send a man to do a machine's job'', tvrtka DOK-ING integracijom vlastitih inovativnih tehnologija razvija posebne namjenske sustave za zaštitu ljudskih života u opasnim okruženjima, ponajviše u razminiranju, rudarstvu i vatrogastvu, osiguravajući si pritom snažnu vidljivost i konkurentnost na svjetskom tržištu.


Priče uspješnih bivših studenata Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta:
Tomislav Šokić i Mario Pavičić

14. lipnja 2018., 15:20 , Vijećnica

Tko vam može bolje dočarati što vas čeka nakon fakulteta od bivših studenata koji su danas na vodećim pozicijama u struci?
Tomislav Šokić diplomirao je 2013. godine na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, Smjer Rudarstvo, nakon diplome zaposlio se u tvrtki Građevinarstva i proizvodnje GP Krk d.d. kao rudarski inženjer, a danas je voditelj kamenoloma Garica u sklopu GP Krk d.d.
Mario Pavičić, također diplomirao 2013. godine na Rudarstvu, danas uspješno vodi kamenolom Fužinski Benkovac.

Poslušajte što vam Tomislav i Mario mogu reći o svom iskustvu nakon studija i pitajte ih što vas zanima kao buduće rudarske inženjere i inženjerke!

RMUD